Preşedinţii Franţei şi Braziliei au lansat miercuri un submarin construit în ţara sud-americană cu tehnologie franceză

Preşedinţii Emmanuel Macron şi Luiz Inacio Lula da Silva au participat la o ceremonie în şantierul naval Itaguai de lângă Rio de Janeiro, lansând cel de-al treilea submarin cu motor diesel construit într-un parteneriat de 10 miliarde de dolari.

Prima doamnă a Braziliei, Janja da Silva, a spart o sticlă de şampanie pe prova submarinului Tonelero, iar cei doi preşedinţi au activat o pârghie care a trimis în mare nava din clasa Scorpene.

Programul de submarine, început în 2008 în timpul mandatului prezidenţial anterior al lui Lula, este un parteneriat cu Grupul Naval de stat al Franţei, în care contractantul de apărare Thales are o participaţie de 35%.

Guvernul brazilian a spus că flota sa de submarine este necesară pentru a apăra coasta de aproape 7.500 de kilometri a ţării şi apele Atlanticului, unde ţara dezvoltă vaste câmpuri petroliere offshore.

Macron se află într-o vizită de trei zile în Brazilia, care urmăreşte relansarea relaţiei bilaterale şi a parteneriatului strategic care au stagnat în timpul guvernului anterior al lui Jair Bolsonaro, pe care preşedintele francez l-a criticat pentru că nu a apărat pădurea tropicală amazoniană.

Macron a aterizat marţi în oraşul amazonian Belem, unde Brazilia va găzdui negocierile climatice COP30 ale Naţiunilor Unite în 2025.

Lula l-a întâlnit acolo şi s-au angajat să lucreze împreună pentru a opri defrişările din Amazon până în 2030. Macron urma să se întâlnească cu directori de afaceri la Sao Paulo, mai târziu miercuri, şi va face o vizită de stat în Brasilia joi.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed