Prețurile materialelor de construcții au explodat! Un economist explică fenomenul

Liderii coaliției de guvernare au decis să modifice legislația astfel încât să permită modificarea contractelor de lucrări publice după ce prețul materialelor de construcții a crescut masiv, a anunțat Ludovic Orban, președintele PNL.

“Am discutat un subiect foarte important şi trebuie menţionat pentru că trebuie să ştie autorităţile locale, constructorii. Ştiţi foarte bine că, nu numai în România, în Europa ne confruntăm cu un val de creştere a preţului materialelor de construcţii şi am luat decizia să îmbunătăţim legislaţia astfel încât să permitem actualizarea valorii contractului în funcţie de creşterile efective ale preţului materialelor de construcţii”, a declarat Orban.

De ce s-au scumpit materialele de construcții

”Fenomenul este simplu. Cantitatea cerută este mai mare decât cantitatea oferită și de aici efectul: creșterea rapidă a prețurilor la oțel, bitum, ciment, lemn, PVC”, susține Bogdan Glăvan, profesor de economie. De unde vine această cerere? ”Din condițiile de creditare permisive și din dobânzile foarte mici, mai ales în economiile dezvoltate, care permit angajarea de cheltuieli enorme, pentru tot soiul de construcții, de la locuințe la infrastructură. Pe șleau, nu materialele de construcții se scumpesc exploziv, ci banii se ieftinesc abrupt. Producția de materiale de construcții este tot pe acolo pe unde era și în trecut, cantitatea de bani este însă mult mai mare decât înainte de pandemie”, mai spune Glăvan.
De ceva vreme, constructorii din România invocă o explozie a prețurilor materialelor de construcții, de probleme pe lanțul de aprovizionare și cu forța de muncă și estimează că în perioada următoare situația se va reflecta și în piață, pentru consumatorul final.
Conform Asociației Române a Antreprenorilor de Construcții, oțelul a avut creșteri de 110% în Italia, de 70% în Germania și Franta, 64% în Spania. În România creşterea inregistrată este de 70%.  Bitum a avut o creştere de cca 15% la nivel comunitar, cimentul o creştere de 10%, lemnul o creștere de peste 20%, produsele din polietilenă o creştere de peste 40%. De asemenea, carburanții au avut o creştere de 34%.

Cifre de la Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), conform unui sondaj realizat în aprilie, arată că membrii asociației din România au semnalat creșteri semnificative la majoritatea materialelor de constructii: polistiren – plus de peste 50%, teavă pvc – peste 25%, tub PE – 30%, tabIe zincate – 45%, balast – 50%, nisip – 40%, bitum – peste 30%, oțel-beton peste 30%, motorină18% .

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed