Prețurile vor crește masiv în turismul românesc. Cine mai pleacă în vacanță?

Angajații din sectorul privat ar putea primi vouchere de vacanță în sumă de 1.450 de lei, așa cum se bucură cei din sectorul public. Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Senat.

Conform celor 130 de parlamentari care au inițiat proiectul, toți din actuala coaliție de guvernare, efortul bugetar pentru acordarea acestor vouchere de vacanță salariaților din mediul privat, adică pentru 4,2 milioane de angajați, a fost estimat la circa 6,1 miliarde de lei. Inițiatorii consideră că peste jumătate se va reîntoarce la buget, sub formă de taxe și impozite.

Prin această măsură, spun inițiatorii, statul încearcă să compenseze lipsa de atractivitate a turismului românesc precum și deficitele de miliardele de euro produse de industria HoReCa în ultimul deceniu, în ciuda facilităților acordate până acum. Ca și în cazul bugetarilor, tichetele de vacanță vor putea fi folosite numai în România.

Măsura este pur inflaționistă iar de ea vor beneficia, nu turismul, ci doar patronii din turism, precum Federația Patronatelor din Turism, până nu demult condusă de Muhammad Murad, susține Gabriel Biriș, avocat specializat pe fiscalitate, într-o declarație dată pentru Money.ro. Acesta spune că fundamentul inițiatorilor cum că 60% din cei 6,1 miliarde de lei se vor întoarce în economie este greșit. Poate doar 9%, cât este TVA-ul pentru turism. Nu vom avea angajări în plus în acest sector, să spunem că vor profita mai mulți. Banii vor merge doar la patroni”, a spus Biriș.

În opinia sa, vom avea creșteri de prețuri în turism. ”În 2017, când s-au dat vouchere pentru angajații din sectorul public, am avut creșteri de preț de 50%. Am avut creșteri de preț la pachete de vacanță, în condițiile în care aveam o inflație scăzută iar TVA-ul pentru turism scăzuse la 9%. Măsura aceasta este inflaționistă!” este de părere Biriș pentru Money.

Gabriel Biriș a fost foarte critic la adresa acestei inițiative legislative într-o postare pe pagina sa de Facebook:

”Văd acum o inițiativa legislativă prin care și angajații din privat ar urmă să primească tichete de vacanță (1.450 lei) decontate de către generosul nostru stat.

Cât costă? Un mizilic, puțin peste 6 miliarde de lei, suplimentar față de miliardele deja plătite de la buget pentru angajații proprii…

De unde acești bani? Evident că din împrumuturi, că proiectul de lege nu prevede și sursa de finanțare!

Având în vedere lista de semnatari (lungă, de la PSD, PNL, UDMR), pare că această va trece fără probleme.

Cine a venit cu ideea? Având în vedere că e susținută atât de PSD, cât și de PNL și UDMR (deci beneficiază în mod egal în alegeri, adică nu beneficiază), pare că vine din afară, adică din industrie.

Am făcut o scurtă cercetare și am aflat că ideea a fost foarte susținută peste tot unde trebuia că este același personaj care a fost și vârf de lance pentru eliminarea impozitului pe profit pentru marile hoteluri și restaurante din România și înlocuirea lui cu derizoriul impozit specific (în 2016, în plin boom consumerist, ceea ce cuplat cu reducerea TVA în HoReCa a lăsat câteva miliarde bune, netaxate, în buzunarul proprietarilor de mari hoteluri și restaurante), eliminat din acest an, fost ministru al turismului, susținător înfocat al patronilor din turismul constănțean…

Asta mă face să trag concluzia că ideea este (again and again!) lobby-ul marilor proprietari din HoReCa, pomenile astea permițându-le să țină prețurile sus chiar și în condițiile în care puterea de cumpărare a românilor scade…

Evident, mai e și un alt beneficiar tăcut, oligopolul tichetiștilor. Cam 2% din cele 6 miliarde le va ajunge în buzunar, deci inițiativa e de bine (pentru ei).

Cum tichetele astea vor pune gaz pe focul inflației, puțin probabil că „beneficiarii” (adică angajații în privat și familiile lor) să mai aibă vreun beneficiu…”, a scris Biriș.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed