Prima Casă 2: BRD şi BCR au cerut împreună cât tot plafonul de garantare pentru 2010

Ofertele instituţiilor de credit pentru programul Prima casă 2 s-au încadrat în condiţiile de preţ cerute de stat, adică o marja de cel mult 4 puncte peste indicatorul Euribor, pentru creditele în euro, respectiv 2,5 puncte peste Robor, la lei. Puţini jucători au venit cu costuri mai mici. Banca Comercială Română şi BRD– Groupe Societe Generale, cei mai mari creditori locali, au cerut cele mai mari plafoane de garantare, de 400 şi respectiv 300 milioane de euro.

 ”Aşa cum am solicitat şi anul trecut şi aşa cum am văzut că a funcţionat programul anul trecut, pentru anul acesta am solicitat un nou plafon de 50 de milioane de euro. Din cât am văzut este din nou suprasubscriere. De aceea ne fa vi probabil alocată prorata faţă de acestă sumă, urmând ca noi să putem solicita majorări ale plafonului”, a declarat directorul de retail de la Banca Transilvania, Gabriela Nistor.

În ceea ce priveşte plafonul de garanţii pentru a doua variantă a programului, acesta este de 700 de milioane euro în 2010. La demararea programului, în iulie 2009, statul a fixat un plafon de garanţii de 1 miliard euro. Din acestea doar 60% au fost folosite până în prezent. De asemenea, schimbări semnificative nu au avut loc nici pe partea de dobânzi. Normele de aplicare pentru a doua etapa a programului Prima Casa vor fi aprobate la jumatatea saptamanii viitoare. Astfel ca, cele 21 de banci inscrise vor putea demara programul abia dupa ce se iau aceste masuri.

Pe lângă jucătorii mari care au depus oferte, scrisori de intenţie au fost trimise şi de creditorii de talie mai mică.

„Ne-au fost alocate în ultima parte a programului aproximativ 30 de milioane de euro. Am folosit până acum circa jumătate din această sumă şi vom mai primi fonduri care vor fi folosite în 2010”, a spus Jose Toscano, directorul general al Millennium Bank.

Reprezentantul băncii a subliniat că plafonul de garantare cerut de bancă este de 35 de milioane de euro, în cadrul programului Prima Casă 2.

Plafoane de garantare cerute de bănci

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed