Primele camioane goale au traversat noul punct de trecere deschis la frontiera Ucrainei cu Polonia. Graniţa este blocată din cauza protestului şoferilor polonezi

Aceste proteste, legate de ceea ce şoferii polonezi de TIR consideră a fi o concurenţă neloială din partea colegilor lor ucraineni, au început la 6 noiembrie, patru puncte de trecere a frontierei fiind acum blocate.

Principala revendicare a transportatorilor polonezi este de a-i împiedica pe camionagiii ucraineni să aibă acces fără permis în Uniunea Europeană, lucru pe care Kievul şi Bruxelles-ul îl consideră imposibil.

„Începând cu dimineaţa zilei de 4 decembrie, poliţiştii de frontieră au autorizat 30 de vehicule grele cu o greutate totală permisă de peste 7,5 tone pentru a pleca din Ucraina pe la punctul de control Uhrîniv”, a declarat serviciul ucrainean de frontieră pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Punctul de trecere a fost deschis luni, la ora 1.00 (miezul nopţii GMT), pentru camioanele goale.

Ucraina a declarat săptămâna trecută că a convenit cu Polonia unele măsuri care ar putea reduce presiunea la punctele de trecere a frontierei blocate, dar că principalele revendicări ale protestatarilor nu au fost discutate. „Ca urmare a unor negocieri îndelungate, am ajuns la această decizie împreună cu Ministerul de Interne al Poloniei”, a declarat duminică seara târziu vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov pe platforma X. „Scopul final este deblocarea frontierei, care este blocată de o lună de zile pe partea poloneză şi care are consecinţe critice pentru economiile ambelor ţări şi pentru piaţa europeană”, a spus el.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat săptămâna trecută că protestele de la graniţă ar putea costa Kievul un punct procentual din creşterea PIB-ului dacă se prelungesc.

Ambasadorul ucrainean în Polonia, Vasil Zvarici, a declarat pentru agenţia de ştiri de stat Ukrinform că Kievul va continua negocierile cu guvernul polonez şi că a găsit deja „un teren comun şi compromisuri”. „Şi sperăm că aceste propuneri pe care le-am elaborat împreună cu guvernul polonez vor fi suficiente pentru ca protestatarii să pună capăt protestului”, a adăugat Zvarici.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed