Proiectul depozitului de gaze de la Ocna Mureş, al GDF SUEZ şi Salrom, este amânat din cauza crizei

"Analizele din Franţa întârzie. Acolo se analizează mostre, să vedem dacă aceste caverne existente se pretează la depozitarea de gaze, pentru că ele nu au fost create în acest scop. Companiile implicate au lăsat-o «mai moale» acum. Nu se mai grăbeşte nimeni acum, în perioadă de criză, să investească nişte sume aşa de mari. Nu este o perioadă propice pentru proiecte de anvergură", au explicat reprezentanţi ai companiilor implicate în acest proiect.

Locaţia exactă a viitorului depozitul de gaze este câmpul de sonde Războieni (aparţinând sucursalei Ocna Mureş), care se află la 1.000 metri sub pământ.

În prezent, sunt aşteaptate rezultatele studiului caracteristicilor fizico-mecanice şi geo-morfologice ale zăcămintelor de sare de la Ocna Mureş, în urma analizei mostrelor de sare preluate de aici şi analizate în Franţa.

Depozitul de gaze pe care GDF SUEZ ar urma să îl construiască, în colaborare cu Societatea Naţională a Sării (Salrom), la Ocna Mureş ar urma să aibă o capacitate de depozitare de 200 milioane metri cubi gaze şi ar putea fi operaţional în 2012-2013.

În mai 2007, Societatea Naţională a Sării şi Gaz de France au semnat un Memorandum care stabilea termenii şi condiţiile în care cele două părţi colaborează, pentru a analiza posibilităţi de a face depozite de gaze. În baza acestui Memorandum, în 2008 şi în 2009 s-au făcut nişte măsurători cavernometrice, pentru a stabili forma şi dimensiunile cavernelor rezultate în urma exploatării sării în soluţie în Câmpul Războieni de la Ocna Mureş.

Sursa: NewsIn

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed