Proiectul Nabucco va fi accelerat, consideră reprezentantul Bulgariei în consorţiu

El a afirmat că cei 200 de milioane de euro alocaţi de Comisia Europeană pentru Nabucco sunt o dovadă că dorinţa UE de a realiza acest proiect de importanţă strategică pentru Europa.

Abadjiev a comentat că proiectul a intrat într-un cerc vicios, în condiţiile în care ţările din regiunea caspică au refuzat să semneze contracte pentru furnizarea de gaz, iar participanţii la proiect nu vor să accelereze construcţia înainte de asigurarea livrărilor.

Totuşi, pregătirile pentru realizarea proiectului vor fi accelerate, în condiţiile în care condiţiile sunt adecvate, din cauza amânării proiectului South Stream, afirmă Abadjiev.

Din punctul său de vedere, Moscova probabil că va amâna implementarea South Stream, deoarece victoria prorusului Viktor Ianukovici la alegerile prezidenţiale din Ucraina reduce la minim riscurile tranzitului prin această fostă republică sovietică.

Abadjiev consideră că unirea Nabucco şi South Stream este posibilă. El a comentat că toate propunerile care ar putea accelera proiectul ar trebui luate în considerare.

Însă un alt expert bulgar pe probleme de securitate energetică, Nina Diulgherova, consideră că unirea celor două proiecte este puţin probabilă, deoarece scopul Nabucco este independenţa energetică a UE faţă de Rusia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed