Proprietarul PRO TV vinde operaţiunile din Ucraina şi creşte pe bursă

Unele surse vorbesc şi de tatonări privind vânzarea companiilor CME din Bulgaria, unde compania deţine posturile Ring.bg (echivalentul sport.ro) si Pro.bg (echivalentul ProTV), dacă acestea nu vor trece pe profit până în 2013.

Mişcările au ca miză concentrarea resurselor şi eficientizarea costurilor celor două companii administrate de Adrian Sârbu, CME şi MediaPro Management, după scăderile pieţelor de publicitate care au afectat veniturile celor două companii.

Maria Apostol, PR manager al MediaPro Management, compania al cărei acţionar majoritar este Adrian Sârbu, a declarat că vânzarea Mediafax Cehia a însemnat o relocare a resurselor către business-ul din România, compania urmând să se concentreze în viitor pe operaţiunile locale ale Mediafax. Sucursala din Cehia a agenţiei de ştiri fusese lansată în luna iulie 2008, făcând parte din strategia de dezvoltare a grupului in regiune, şi a beneficiat de investiţii în valoare de 1,5 milioane de euro. După achiziţie aceasta urmează sprijine departamentul de ştiri al postului de televiziune TV Nova, deţinut de CME în Cehia, post care anunţa în septembrie, prin vocea directorului Petr Dvorak, că a început pregătirile pentru lansarea unui „centru masiv de producţie”, ce va vinde altor companii produse cinematografice şi de televiziune, spunând că „cele mai puternice centre de producţie ale CME vor fi cele din Republica Cehă şi România”.

MediaPro Management include afacerile din print ale grupului, printre care se numără compania de publishing Publimedia, agenţia de ştiri Mediafax, tipografiile Coprint şi divizia online Media Pro Interactive.

Anul trecut scăderile bugetelor de publicitate au condus la închiderea reţelei de cotidiene locale ale grupului MediaPro, care astăzi sunt disponibile doar online. La începutul anului Publimedia a hotărât să mărească preţurile de copertă ale publicaţiilor din portofoliul său, în medie, cu 20 %.

În ceea ce priveşte vânzarea operaţiunilor CME din Ucraina, Adrian Sârbu a declarat că în condiţiile actuale aceasta este cea mai buna opţiune strategică, aceasta permiţând concentrarea pe operaţiunile din Uniunea Europeana şi din ţările care se pregatesc de aderare.

 “Vânzarea ne va oferi o mai mare flexibilitate operaţională şi strategică, ne va mări lichidităţile şi ne va ajuta să acordăm o atenţie crescută afacerilor noastre de radiodifuziune, internet şi conţinut.” La bursa americană Nasdaq acţiunile CME au crescut cu 12%, după anunţarea tranzacţiei.

În octombrie 2009 CME înregistra pe piaţa românească o scădere de 38 % a veniturilor nete, de la 197,119 milioane de dolari în primele nouă luni ale anului 2008 la 120,62 milioane de dolari în 2009, conform Mediafax.  La nivel internaţional, CME înregistra o scădere de 36 % a veniturilor, de la 728,433 milioane de dolari la 461,888 milioane de dolari. 

Cheltuielile pentru spoturi publicitare TV s-au plasat la 30% sub nivelul din 2008. Considerăm că pieţele au ajuns la pragul de jos. Acesta este un nou punct de plecare”, declara în octombrie 2009, la publicarea rezultatelor financiare, Adrian Sârbu, preşedinte şi director general executiv al CME.

Cumpărătorul posturilor tv Studio 1+1 şi Kino este Igor Kolomoisky, acţionar şi director al CME din 2007, care urmează  să plăteasca CME suma de 30 de milioane de dolari la 1 februarie 2010 şi restul la finalizarea vânzării, aşteptată pentru cea de-a doua jumatate a lunii aprilie 2010.

Kolomoisky este un om de afaceri cu investiţii în special în fostele ţările ale URSS-ului. Este acţionar majoritar al PrivatBank, cea mai mare şi mai cunoscuta bancă din Ucraina şi acţionar şi membru al board-ului Ukrnafta, cea mai mare companie petrolieră ucraineană, cu o capitalizare de piaţă de 3,6 miliarde de dolari. 

 

Acţiunile grupului american CME, acţionarul majoritar al Pro TV, au crescut cu 45% pe bursa Nasdaq de la New York, în martie anul trecut, după ce gigantul media Time Warner a anunţat că a preluat 31% din acţiuni, în schimbul unei investiţii de 241 de milioane de dolari.

 

Pe 28 iulie 2009 CME anunţa achiziţia Media Pro Entertainment, companie deţinută de Adrian Sârbu, într-o tranzacţie complexă estimată la 97,6 milioane de dolari de către banca americană Merrill Lynch şi numirea lui Adrian Sârbu ca CEO al companiei deţinute Ronald Lauder. “Cu investiţia Time Warner şi integrarea MediaPro Entertainment am făcut progrese importante în strategia CME de a deveni o companie de media integrată şi un player major în Europa”, declara Sârbu cu această ocazie.

 

CME operează staţii de televiziune în şapte ţări din Europa Centrala şi de Est, cu o audienţă totală de aproximativ 97 de milioane de persoane. Grupul deţine televiziuni în Croaţia (Nova TV), Cehia (TV Nova, Nova Cinema, Galaxie Sport), România (Pro TV, Pro TV Internaţional, Acasă TV, Pro Cinema, Sport.ro, MTV România), Slovacia (TV Markíza, Galaxie Sport), Slovenia (Pop TV, Kanal A).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed