PWC: Legea holdingului i-ar stimula pe antreprenorii din Olanda, Cipru sau Luxemburg

Însă, în acest interval, nu s-a făcut nimic pentru reglementarea situaţiei acestor companii.

O lege a holdingurilor i-ar stimula pe antreprenorii din Cipru, Luxemburg sau Olanda să revină în România, spune Peter de Ruiter. O prevedere pe care legea ar trebui să o includă ar fi eliminarea TVA-ul între companiile din cadrul aceluiaşi grup. O alta ţine de consolidarea fiscală. Un holding format din mai multe firme ar urma să-şi plătească obligaţiile fiscale ca grup, nu separat, pe fiecare companie.

„Din punctul nostru de vedere, nu are sens ca un antreprenor român să aibă compania mamă în Cipru pentru a-şi derula afacerile în România. Şi, credeţi-mă, antreprenorii români nici nu vor asta. Dar legislaţia aproape îi constrânge să mute holdingurile în afara ţării, unde funcţionează acele reglementări, în Cipru, Olanda, Luxemburg, unde lucrurile sunt mai simple decât sistemul românesc”, a declarat Peter de Ruiter, partener PwC.

Dacă legea holdingurilor ar funcţiona în România, ar reveni în ţară semnificativ de mult capital.

„Impactul va fi mare în sistemul financiar pentru că holdingurile ce deţin companii în România au fonduri importante off shore, în bănci străine, pentru diverse operaţiuni cum ar fi investiţiile sau reinvestirea profitului. Aducând holdingurile în România înseamnă să aduci capital în România”, a mai adăugat Peter de Ruiter.

De ce trenează o astfel de lege?

„E interesant că în ultimii 6 ani pe care i-am petrecut aici am avut multe convorbiri cu miniştrii de finanţe şi toţi au spus „da, aveţi dreptate, trebuie făcută”. Nu ştiu de ce nu s-a materializat. Presupun că e nevoie de curaj ca să o faci. Nu e foarte complicat, nu va afecta bugetul, trebuie făcută. Aş spune că, dacă aţi fi un ministru de finanţe isteţ şi aţi vrea să faceţi ceva bun pentru ţară, acest lucru ar trebui să se afle în capul
listei de priorităţi”, a explicat Peter de Ruiter, partener PwC.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed