Radu Gheţea: Normele BNR privind reevaluarea garanţiilor bancare sunt vechi de 4-5 ani, trebuie schimbate

Din cauza crizei, preţurile locuinţelor luate prin credit în perioada de boom imobiliar au coborât sub nivelul garanţiilor solicitate de bănci. Astfel încât, în momentul de faţă bancherii se văd nevoiţi să solicite garanţii suplimentare de la clienţi, cum ar fi alte bunuri de valoare sau diferenţa în bani. Cum majoritatea celor îndatoraţi nu au această posibilitate, bancherii trebuie să acopere din buzunarul propriu diferenţa, blocând astfel sume de bani importante. Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea susţine că regulile BNR în această privinţă sunt vechi de 4-5 ani şi nu se mai potrivesc cu situaţia reală.

„Propunerea noastră este ca să se revizuiască de către BNR acea normă care spune că reevaluarea este obligatorie cel puţin o dată pe an. A reevalua în fiecare an toate bunurile aduse în garanţii pentru credit mi se pare că este o forţare a notei. O să constatăm cu toţii că ceea ce ştim: că valoarea a scazut, şi vom face provizioane. Facem provizoane, asta înseamnă profituri zero sau pierderi,” consideră preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Gheţea.

Efectul este dăunător şi pentru stat pentru că va încasa venituri mai mici la buget, dar şi pentru clienţi asupra cărora s-ar putea presiuni mai mari în acest an.

„Noi încurajăm găsirea unei soluţii pentru a permite clienţilor băncilor găsirea unei soluţii în condiţii în care valoarea garanţiilor scade să-şi poată menţine totuşi liniile de credit,” a precizat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu.

La întâlnirea de joi, cu ministrul Finanţelor, bancherii au discutat despre problemele cu care se confruntă în 10-11 domenii de activitate, urmând ca să fie dezbătute în grupuri comune de lucru, în perioada următoare. Bancherii încearcă să găsească soluţii atât pentru a-şi menţine clienţii actuali, dar şi pentru a stimula creditarea în 2010.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed