Rareș Bogdan: „Noi am tăiat pensiile speciale. Legea a fost scrisă prost și au găsit modalități cei de la CCR… Sper ca acum să fie scrisă corect”

Rareș Bogdan a spus, duminică seara, la Realitatea PLUS, că pensiile speciale au fost tăiate, însă prima lege a fost scrisă prost și a picat la CCR. De data aceasta, europarlamentarul a transmis că speră ca legea să fie scrisă corect.

Întrebat la Realitatea PLUS pe ce s-a bazat când a spus că va tăia pensiile speciale în 30 de zile, Rareș Bogdan a răspuns:

„M-am bazat pe promisiunile celor de lângă mine. Noi am tăiat pensiile speciale. Faptul că legea a fost scrisă prost și au găsit modalități cei de la CCR. Sper ca acum să fie scrisă corect. Măcar acum. Era o chestiune de bun simț”

Efectele modificărilor legislative privind pensia magistraților

Potrivit procurorului Alex Florenţa, efectele negative ale modificărilor legislative adoptate deja se văd prin părăsirea masivă a sistemului, ceea ce va avea repercusiuni în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie.

„În considerarea acestei importante şi dificile responsabilităţi sociale, pentru asigurarea independenţei justiţiei, puterea politică a proiectat un statut specific pentru magistraţi, independenţa asociată acestui statut fiind definită, pe de o parte, prin interdicţii şi incompatibilităţi şi, pe de altă parte, printr-o componentă financiară aparte (constituită inclusiv prin pensia de serviciu şi stabilirea unei limite de vârstă inferioară pentru pensionare faţă de alte categorii profesionale).

Or, modificările legislative adoptate luna trecută lipsesc practic de conţinut acest statut, iar efectele negative deja se văd prin părăsirea masivă a sistemului, continuând, cel mai probabil, cu repercusiuni în ceea ce priveşte calitatea actului de justiţie şi aici am în vedere, mai ales, celeritatea soluţionării cauzelor în condiţiile creşterii volumului de activitate pentru magistraţii rămaşi în sistem.

Acestea sunt efectele pe termen scurt, dar există ipoteza îngrijorătoare ca, pe termen mediu, magistratura să se transforme într-o profesie neatractivă pentru tinerii competenţi, ori resursa umană de înaltă calitate profesională este definitorie pentru această profesie.

Îmi exprim regretul că decidenţii politici nu au înţeles că modificări de acest gen, făcute fără analize mature şi echilibrate, precum şi fără o consultare reală a sistemului, impactează negativ funcţionarea sistemului de justiţie cu consecinţe directe asupra calităţii actului de justiție”, a transmis procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Alex Florența.

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, în unanimitate, sesizarea CCR pentru controlul constituționalităţii, înainte de promulgare, în ceea ce priveşte Legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi Legea 227/2015 privind Codul fiscal, potrivit unui comunicat oficial transmis joi, 29 iunie.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed