Războiul din Israel, o catastrofă umanitară. Semnal de alarmă din partea ONU

ONU lansează un semnal de alarmă având în vedere războiul din Israel. Ce s-ar putea întâmpla în cel mai pesimist scenariu?

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, urmărește atent situația din Israel. Mai exact, acesta a declarat că este în „contact permanent” cu autorităţile israeliene „pentru a le cere să evite o catastrofă umanitară”, susținepurtătorul său de cuvânt Stephane Dujaric, referindu-se la ordinul de evacuare a unei părţi a Fâşiei Gaza, potrivit AFP.

Amintim că încă de joi seară, ONU a declarat că a fost informată de armata israeliană cu privire la un ordin de „relocare” a circa 1,1 milioane de locuitori la nord de Wadi Gaza spre sud „în 24 de ore”.

„Facem apel puternic ca un astfel de ordin să fie anulat pentru a evita transformarea a ceea ce este deja o tragedie într-o situaţie catastrofală”, a insistat Stephane Dujarric.

„Secretarul general şi echipa sa au stat un timp la telefon. El este în contact permanent cu autorităţile israeliene pentru a le cere să evite o catastrofă umanitară”, a mai spus purtătorul de cuvânt citat.

ONU supraveghează războiul din Israel

Întrebat despre acest termen de 24 de ore, în timp ce armata israeliană a notat că evacuarea „va lua timp”, Stephane Dujarric a declarat că poate să relateze ceea ce spusese la ONU. „Timpul se scurge”, a insistat el.

SUA au evocat ideea creării de „zone securizate” în Gaza, iar purtătorul de cuvânt a relevat că „bineînţeles că încercăm să vedem ceea ce putem face pentru ca locuitorii să fie în siguranţă în Gaza şi să creăm zone securizate pentru ajutorul umanitar şi pentru civilii care vor să meargă în zone mai sigure în interiorul” enclavei.

Dar „nu vrem o situaţie în care populaţii strămutate să fie forţate încă o dată să fugă.Oamenii ar trebui să poată fi în siguranţă la ei acasă”, potrivit acestuia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed