Rehn: Maturitatea datoriilor elene ar putea fi prelungită pe bază de voluntariat

El a subliniat totodată că Grecia trebuie să accelereze consolidarea fiscală şi să aplice programul de privatizare.

 

Reuters a relatat iniţial că Rehn consideră improbabil ca Grecia să reuşească să respecte programul de privatizare a unor active de 50 de miliarde de euro, dar agenţia a anunţat ulterior că retrage ştirea, întrucât informaţia nu este corectă.

 

„Restructurarea datoriilor nu este o opţiune, dar ar putea fi aplicată o soluţie de tipul Iniţiativei de la Viena, prin care să fie menţinută expunerea în Grecia a investitorilor privaţi, a băncilor şi altor instituţii financiare”, a afirmat Rehn într-o conferinţă de presă.

 

El a arătat că, în contextul unei astfel de iniţiative, ar putea fi analizată o extindere voluntară a maturităţii împrumuturilor, o aşa-numită reprofilare sau o reprogramare a acestora, „cu condiţia să nu creeze un eveniment de credit”.

 

Un astfel de eveniment ar duce la plata unor prime de asigurări pentru datoriile suverane şi la retrogradări ale ratingurilor de către agenţiile de evaluare financiară.

 

Rehn s-a referit anterior la Iniţiativa Viena ca la un model pentru rostogolirea datoriilor.

 

Iniţiativa a fost un acord convenit în perioada de vârf a crizei financiare mondiale, între Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), autorităţi de reglementare şi bănci cu operaţiuni în Europa Centrală şi de Est.

 

Prin acest acord, băncile mamă s-au angajat să îşi menţină expunerile şi să recapitalizeze subsidiarele din regiune, inclusiv din România, în cadrul programelor de sprijin financiar din partea UE şi FMI.

 

Potrivit unor surse citate săptămâna trecută de Reuters, guvernele din zona euro analizează un plan de prevenire a incapacităţii de plată a Greciei (default), în care investitorii privaţi vor fi solicitaţi să îşi menţină expunerile la datoriile elene, iarAtena va primi un nou pachet de sprijin financiar.

 

Datoriile suverane ale Greciei vor creşte în acest an la aproape 350 de miliarde de euro, respectiv la 154% din PIB, unul dintre cele mai ridicate niveluri din lume.

 

Comisarul se aşteaptă ca ţările din zona euro să acorde Greciei următoarea tranşă de ajutor financiar, în pofida opoziţiei populaţiei din unele ţări.

 

Rehn consideră improbabil ca Italia să ajungă în aceeaşi situaţie cu Grecia, Irlanda şi Portugalia şi să fie nevoită să ceară ajutor internaţional.

 

Standard&Poor’s a revizuit sâmbătă perspectiva ratingului „A+” al Italiei de la stabilă la negativă.

 

În privinţa Spaniei, Rehn a remarcat că această ţară a reuşit să se decupleze de alte state problemă din zona euro şi trebuie să continue măsurile „îndrăzneţe” de consolidare fiscală.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed