Restructurarea băncilor din Grecia va îmbunătăţi profiturile şi va reduce costurile

Totuşi, agenţia avertizează că rămân riscuri dacă se prelungeşte şi se adânceşte recesiunea în Grecia, iar planificatele reduceri de costuri nu se materializează.

 

 

Fitch se aşteaptă ca economiile realizate în primul semestru din acest an prin restructurare şi integrare să ducă la o eficienţă mai sporită. Din semestrul doi din 2012, Piraeus a fost cea mai activă în achiziţii bancare, obţinând active totale de 95 miliarde de euro şi o poziţie de lider în Grecia, cu o cotă de piaţă de piaţă la împrumuturi şi depozite de aproximativ 30%. De asemenea, Alpha a achiziţionat Emporiki Bank, iar Eurobank a cumpărat New Hellenic Postbank şi New Proton Bank, cele două bănci având active totale de 74 miliarde de euro şi, respectiv, 82 miliarde de euro, la sfârşit lunii iunie 2013.

 

 

National Bank of Greece (NBG), cea mai mare bancă elenă după active – 110 miliarde de euro -, a fost mai puţin activă în consolidarea internă, dar a beneficiat de operaţiunile profitabile ale subsidiarei din Turcia.

 

 

Fitch estimează că economia Greciei va reveni pe creştere în 2014, dar avansul va fi de doar 0,3%.

 

 

În ciuda climatului dificil din Grecia, profitabilitatea celor patru bănci de importanţă sistemică s-a îmbunătăţit în primul semestru din acest an, beneficiind de costurile de finanţare mai scăzute şi de scăderea creditelor neperformante. Reducerile de costuri în urma recentelor achiziţii, împreună cu o scădere suplimentară a costurilor de finanţare şi o încetinire a deteriorării calităţii activelor, ar putea îmbunătăţi profitabilitatea băncilor pe plan intern în 2013 şi 2014, apreciază Fitch.

 

 

Cele patru bănci de importanţă sistemică din Grecia vor prezenta, în această toamnă, la Bruxelles, planurile de restructurare pe cinci ani, care să le asigure redresarea.

 

 

Planurile vor trebui aprobate iniţial de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), care, în prezent, este cel mai mare acţionar al National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank.

 

 

În raportul anual al HFSF, publicat luna trecută, se menţionează că ‘accelerarea reprivatizării Eurobank şi integrarea diviziilor restructurate ale Postal Savings Bank (TT) şi Proton Bank în grupul Eurobank a întărit poziţia strategică a instituţiei în sistemul bancar elen şi atractivitatea sa în faţa investitorilor’.

 

 

Compania BlackRock a început un audit al creditelor neperformante, care ar putea ajunge la 30% din totalul împrumuturilor. Rezultatele vor fi incluse în planurile ce vor fi prezentate de bănci Uniunii Europene.

 

 

Pe lângă întărirea substanţială pe care au obţinut-o în urma procesului de recapitalizare, băncile din Grecia nu mai deţin în portofolii obligaţiuni guvernamentale elene, deoarece puţinele bonduri care au mai rămas în urma restructurării datoriei au fost răscumpărate de stat. Stabilizarea economiei va duce, probabil, şi la scăderea creditelor neperformante, dar şi la îmbunătăţirea profiturilor în sistemul bancar, susţin analiştii.

 

 

În plus, instituţiile elene de creditare sunt mult mai încrezătoare în urma procesului de consolidare, aproximativ 11 bănci fiind în ultimele luni absorbite de primele patru bănci din Grecia.

 

 

Cele mai importante instituţii elene de creditare, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank, au finalizat recent procedurile de recapitalizare, la sfârşitul cărora HFSF deţine participaţii majoritare la toate cele patru bănci şi, de asemenea, a preluat controlul deplin la Eurobank.

 

 

Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF) a fost alimentat cu 50 de miliarde de euro, bani proveniţi din programul de salvare convenit cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. HFSF a fost înfiinţat pentru a recapitaliza principalele bănci din Grecia şi a acoperi costul vânzării activelor care nu sunt considerate viabile.

 

 

Principalele bănci din Grecia sunt prezente şi pe piaţa din România: National Bank of Greece (NBG), acţionar majoritar la Banca Românească, EFG Eurobank, care controlează Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank şi ATE Bank (fosta Mindbank).

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed