Revista presei 30.09.2010 – Statul revine la Rompetrol după 10 ani şi cum se poate evita un nou acord cu FMI

ZF: Vânzarea companiilor de stat pe Bursă poate înlocui un nou acord cu FMI. Experienţa listării companiei braziliene Petrobras arată că fluxurile valutare pot fi atrase prin cotări la bursă. Prin vânzarea pe Bursă a unor pachete semnificative de acţiuni din companiile pe care le mai are în portofoliu statul îşi poate acoperi şi găurile la buget, dar poate contracara şi tendinţa de depreciere a monedei naţionale, evitând astfel un nou împrumut de la FMI.

Experienţa recentă a listării unui gigant petrolier dintr-o ţară emergentă, grupul petrolier brazilian Petrobras, arată că o ofertă publică poate aduce pe lângă bani la buget şi o apreciere a cursului de schimb.

Gândul: Cum vor arăta mallurile în 2020: preţuri negociabile şi plăţi cu telefonul mobil. Mersul la mall doar pentru a face cumpărături va fi o raritate în următorul deceniu. „Comerţul în general se mută pe mediile online. De aceea, multe magazine din centrele comerciale vor căpăta aspectul unor show-roomuri”, a declarat pentru gândul Andrei Văcaru, senior consultant în cadrul companiei Jones Lang LaSalle (JLL). Pentru a supravieţui, mallurile trebuie să se adapteze.

Viitorul apropiat va aduce şi alte modalităţi de a plăti cumpărăturile făcute. Noua generaţie de cumpărători va spune adio cozilor de la case. Identificarea prin frecvenţă radio a tuturor produselor dintr-un coş de cumpărături va face posibilă calcularea imediată a sumei de plată. În următorii cinci ani tranzacţiile se vor efectua preponderent cu telefonul mobil sau prin intermediul cardului bancar.

EVZ: La zece ani de la privatizarea Petromidiei, statul, prin Ministerul Finanţelor, va redeveni acţionar în companie, în contul unor datorii în valoare de 570 milioane euro, din care nu şi-a recuperat nici a zecea parte până acum. Datorii pe care cumpărătorului de atunci al Petromidiei, Dinu Patriciu, guvernarea PSD i le-a amânat la plată în urmă cu şapte ani, prin OUG 118/2003, transformându-le în obligaţiuni. Fără a şti când şi cum îşi va mai recupera banii de care are nevoie la buget, statului i se oferă un pachet minoritar de acţiuni într-o companie cu pierderi tot mai mari. Mai mult, se pare că Finanţele nici nu au încă o strategie în faţa Rompetrol, apărată de trei mari case de avocatură.

Adevărul: În următorii ani, în Marea Neagră ar putea fi găsite cele mai mari zăcăminte de petrol şi gaze din Europa, spun participanţii la Black Sea Energy&Economic Forum.  Noile descoperiri de resurse energetice din zona Mării Negre vor determina Rusia să-şi schimbe politica energetică dominantă din regiune.

„Marea Neagră va deveni următorul mare rezervor de petrol şi gaze al Europei”, a declarat pentru „Adevărul” Mehmet Uysal, preşedinte al companiei turceşti de profil TPAO. Întrebat care sunt argumentele sale, acesta a arătat că dimensiunea Mării Negre şi faptul că nu este îndeajuns explorată o pot transforma într-o surpriză pentru cei care au pariat pe această zonă. Acelaşi lucru este susţinut de Dinu Patriciu, preşedintele DP Holding şi membru în boardul Atlantic Council. „În următorii doi ani, sunt sigur că vom avea mari descoperiri de gaze şi petrol în Marea Neagră”, a spus el.

Capital: România s-ar putea confrunta cu o gravă problemă de finanţare în ultimul trimestru, când va trebui să împrumute aproximativ 20 de miliarde de lei pentru deficitul bugetar şi ratele scadente la datoria publică.

Ministerul Finanţelor pare să fi căzut în propria capcană întinsă băncilor de pe piaţa locală, refuzând dobânzile mai mari de 7% cerute de acestea pentru titlurile de stat.  Atâta timp cât au putut finanţa deficitul bugetar din banii primiţi de la Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, însemnând 10 miliarde de lei dintr-un deficit de 18 miliarde de lei în prima jumătate a lui 2010, Finanţele şi-au permis să decline ofertele băncilor.

România liberă: Şcoala de stat este gratuită, însă a ajuns să trăiască pe spinarea părinţilor. „Fondul clasei”, banii pompaţi pe sub mână în sistem, nu iartă nici un părinte, deşi legal nu este obligatoriu.

În Constituţie scrie negru pe alb că a-ţi duce copilul la şcoală sau la grădiniţă este un drept garantat şi care nu costă nimic. Părinţii ştiu însă bine că, dincolo de uniforme, rechizite, ghiozdane şi alte cheltuieli inerente, educaţia copiilor lor în sistemul de stat vine cu nişte costuri ascunse.

Bursa: Moneda SUA a pierdut 10% faţă de euro, în trimestrul actual. Dolarul s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, până la nivelul minim al ultimelor opt luni faţă de un coş cuprinzând şase valute majore, printre care euro şi yenul. Declinul a avut la bază speculaţiile potrivit cărora banca centrală a SUA (Federal Reserve – Fed) va face mai multe achiziţii de datorii guvernamentale ca să impulsioneze economia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed