Revista presei internaţionale – 09 noimbrie 2009 – Funcţionarii bancari din Elveţia sunt trataţi anual pentru dependenţă de cocaină

Lloyd Blankfein, presedintele gigantului Goldman Sachs, companie ce a atras atentia mass-media datorita bonusurilor uriase pe care le acorda angajatilor, a afirmat intr-un interviu ca bancile indeplinesc un scop social si fac „lucrarea lui Dumnezeu”, notează Reuters. Blankfein a precizat ca profiturile mari ale bancilor semnaleaza redresarea economiei mondiale. „Noi ajutam companiile sa creasca facilitandu-le acumularea de capital. Companiile in crestere genereaza bunastare. La randul sau, acest fapt le permite oamenilor sa aiba locuri de munca ce genereaza tot mai mult venit. Avem un scop social”, a adaugat Lloyd Blankfein.

Berlinul sărbătoreşte luni 20 de ani de la căderea Zidului, o pagină de istorie ce va da semnalul de încheiere a Războiului Rece şi va anunţa reunificarea Germaniei, la sfârşitul lui 1990, şi a Europei, relatează AFP. Întreaga Europă este chemată, inclusiv reprezentanţii celor patru puteri care au ocupat militar Germania după înfrângerea sa în 1945 – SUA, Rusia, Marea Britanie şi Franţa. Liderii se vor întâlni luni seară cu mulţimea la Poarta Brandeburg, simbol al Berlinului, pe unde trecerea „Zidul ruşinii”, construit în 1961 pentru a-i împiedica pe cetăţenii din Germania comunistă (RDG) să fugă în Vest.

Cu ocazia a 20 de ani de la căderea Zidului Berlinului, editorialiştii francezi revin asupra istoriei şi a bilanţului acestei revoluţii nonviolente şi notează că „dacă un zid a căzut, altele încă există”, relatează AFP. În Liberation, Fabrice Rousselot spune că „dacă în Est a căzut un zid, altele există încă, în Mexic, în Palestina şi în alte părţi”. Jean-Christophe Ploquin de la La Croix (catholic) rămâne optimist şi scrie că „amintirea căderii Zidului arată că nu trebuie să disperi în faţa regimurilor opresive contemporane”. Cu privire la bilanţ, Etienne Mougeotte scrie în Le Figaro că „Europa postcomunistă nu a produs o societate ideală, în care respectarea strictă a drepturilor omului să meargă mână în mână cu prosperitatea economică”, dar notează că „dacă Europa este încă departe de fericire, ea a ales totuşi drumul bun, cel al păcii, unităţii şi economiei de piaţă”.

Zeci de funcţionari bancari, dintre care unii veniţi din străinătate, sunt trataţi anual la spitalul universitar din Geneva pentru dependenţă de cocaină, a declarat un medic citat de ziarul Le Matin Dimanche, relatează AFP. „Preluăm angajaţi ai Bursei care vin şi din alte centre financiare importante, ca Londra”, a spus Daniele Zullino. „Este greu de dat o cifră, dar este vorba de câteva zeci de persoane pe an”, a adăugat medicul.

Parlamentul irakian a adoptat duminica legea privind organizarea alegerilor parlamentare la inceputul anului 2010, relateaza Reuters. Legea adoptata are un rol foarte important pentru stabilitatea Irakului. Vicepresedintele Parlamentului irakian, Khaled al-Atiyya, a anuntat ca legea a fost aprobata cu 141 de voturi pentru dintr-un numar de 196 de deputati prezenti. Parlamentul numara 275 de locuri. Legea a fost adoptata dupa cateva saptamani de discutii aprinse intre arabi si kurzi si in urma unor presiuni intense din partea ONU si, mai ales, a Statelor Unite.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed