Revista presei internaţionale, luni, 7 iulie

Bush crede că un acord cu China ar fi vital pentru progresul agendei G8, titrează Financial Times. Preşedintele american a declarat ieri că va adopta o atitudine constructivă pe marginea problemei climatice, a insistat încă că orice acord depinde de participarea Chinei şi a Indiei. Summitul G8, care începe astăzi în nordul Japoniei, la Hokkaido, ar trebui să marcheze un avans faţă de momentul 2007. Atunci, la Heiligendamm în Germania, liderii statelor puternic industrializate s-au angajat că se vor preocupa serios de reducerea cu 50% a emisiilor de gaze până în 2050.

Câţiva dintre liderii G8 şi-ar dori un angajament mai ferm faţă de această problemă, până acum însă, Statele Unite s-au dovedit reticente în a susţine măsuri concrete. Acesta este cel mai mare summit din istoria G8, având în vedere faptul că sunt invitaţi lideri din 14 state care nu aparţin grupului. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe nipon a declarat că reuniunea la nivel înalt va aborda o gamă largă de probleme. Se aşteaptă ca printre acestea să figureze preţul la petrol şi modalităţile de a preveni proliferarea energiei nucleare în scopuri militare. Experţii sunt de părere că este puţin probabil să asistăm la un acord consistent, având în vedere că termenul limită pentru un document post-Kyoto este peste 18 luni.

Din The Guardian aflăm că pe britanici îi aşteaptă noi scumpiri la carburant. Recenta cotaţie record a preţului la barilul de petrol se va traduce în următoarele săptămâni printr-o scumpire de 20pence sau 0,25 de eurocents a preţului la pompă, potrivit ultimilor prognoze. Acestea mai relevă că în Marea Britanie, vânzările de maşini vor începe să se plaseze pe o traiectorie descendentă. Un raport al Asociţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de automobile arată că în iunie, vânzările au scăzut cu 6,1% faţă de luna precedentă, până la nivelul de 209.000 de unităţi

„Statele membre UE ar putea taxa mai puţin serviciile locale”, titrează Frankfurter Allgemeine Zeitung. Comisarul european pentru impozitare Laszlo Kovacs va prezenta astăzi la Bruxelled un set de propuneri menite să permită statelor membre să reducă TVA-ul pentru anumite categorii de bunuri şi servicii. Printre acestea s-ar putea numără articole de igienă sau chiar audiobooks, dar şi sectoare precum cel gastronomic sau lucrări de renovare ale locuinţelor.

NBC va achiziţiona The Weather Channel, titrează cotidianul The Wall Street Journal. NBC Universal, companie care aparţine de concernul General Electric, alături de doi parteneri financiar au anunţat ieri că vor cumpără The Weather Channel împreună cu activele conexe. Cumpărătorii nu au făcut publice detaliile financiare dar surse apropiate situaţiei vorbesc despre o sumă puţin sub nivelul de 3,5 miliarde de dolari. Acordul reprezintă finalul unei curse, pe parcursul căreia mulţi ofertanţi s-au văzut nevoiţi să renunţe. NBC Universal slături de fondurile de investiţii Bain Capital şi Blackstone au iniţiat luna trecută negocieri în exclusivitate cu Landmark Communications, deţinătorul The Weather Channel, după ce rivalii de la Time Warner au renunţat la intenţii.

Tot din The Wall Street Journal mai aflăm că Emiratele Arabe Unite s-au hotărât să ierte Irakul de datorii. Anunţul a fost făcut de autorităţile de la Abu Dhabi, în urma unei vizite efectuate de premierului irakian Nouri al-Maliki, în bogatul stat din zona golfului. Datoriile se ridicau la 7 miliarde de dolari, dintre care 3 miliarde reprezentau dobânzile aplicate.

„Mediul de afaceri face apel la Banca Angliei pentru menţinerea dobânzii la actualul nivel”, titrează The Times la secţiunea economică. Reprezentanţii celor mai importante asociaţii din industrie şi comerţ cer cu insistenţă băncii centrale britanice să nu majoreze dobânda de intervenţie pe 10 iulie pentru a nu risca intrarea în recesiune. Mai mult decât atât, aceştia sunt de părere că dacă economia va încetini în continuare, Comitetul de Politică Monetară va trebui să recurgă la reducerea dobânzilor. David Kern, consilier economic al Camerei de Comerţ Britanice crede că o eventuală scumpire a creditului ar reprezenta o lovitură devastatoare aplicată economiei.

Tot din The Times mai aflăm despre creearea a trei fonduri de investiţii care au în vedere cumpărarea de active ieftine în Marea Britanie. Sectoarele avute în vedere sunt cel aviatic, hotelier şi imobiliar. Potrivit unor surse, pe zona transportatorilor aerieni, Sir Richard Branson, fondatorul Virgin a început să abordeze discret fonduri de pensii, fonduri speculative şi fonduri suverane, pentru a-i determina să se alăture unui proiect denmit provizoriu Virgin Aviation Fund. În domeniul hotelier, astăzi ar putea urma un anunţ important care ar viza achiziţia de unităţi în Marea Britanie iar grupul imobiliar new yorkez Weis Group ar putea de asemenea să anunţe lansarea unui fond european la Londra, care ar urma să cumpere active în Statele Unite.

Băncile europene ar putea necesita capitalizare suplimentară de 90 de miliarde de euro, titrează Wirtschaftsblatt. Potrivit un ui raport Goldman Sachs, în cazul în care instituţiile bancare de pe bătrânul continent vor dori să-şi majoreze capitul social conform acordului Basel 2, la 9 procente, atunci acestea ar avea nevoie de peste 60 de miliarde de euro. În cazul în care pierderile pe partea de creditare se vor amplifica până la nivelul recesiunii de la începutul anilor 90, analiştii cred că suma ar putea ajunge la 90 de miliarde de euro. De la începutul crizei financiare, băncile europene au pierdut 570 de miliarde de euro din capitalizare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed