Revista presei interne – 11 noiembrie 2009 – Afacerea Băneasa îi dă fiori preşedintelui

Numai in ultimele doua luni ale anului statul trebuie sa imprumute cel putin 3,5 miliarde de euro pentru a sustine bugetul, scrie Ziarul Financiar. Finantele s-au trezit ca datoria publica incepe sa scape de sub control, ritmul de crestere fiind destul de alert. Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat ieri pentru prima data ca ritmul de crestere al datoriei publice este periculos fara masuri de consolidare fiscala, sustinand ca problema principala este in prezent deficitul bugetar.

Statul va achita anul viitor nota de plată pentru împrumuturile făcute atât în anii anteriori, cât şi în 2009. În plus, cotizaţia pe care va trebui să o dăm Uniunii Europeane va umfla datoria cu încă 3 miliarde de euro, potrivit Evenimentului Zilei. În acest context, România ar putea apela la un nou împrumut de la Fondul Monetar Internaţional. Afirmaţia îi aparţine secretarului general al Confederaţiei Patronale din Industria României (CONPIROM), Dan Matei Agathon, care s-a întâlnit săptămâna trecută cu membrii delegaţiei FMI. Agathon a declarat pentru evz.ro că în cazul în care România va reuşi să obţină anul viitor un nou împrumut, suma pe care el o estimează va fi de 5 miliarde de euro.

În memoria maestrului Gheorghe Dinică, Gândul citează : „Am urcat pe scenă şi parcă eram acolo dintotdeauna” – e o declaraţie care spune poate cel mai limpede care a fost secretul unei vieţi pe scenă şi în faţa camerei de luat vederi, secretul unui mare actor. E foarte simplu: Gheorghe Dinică a fost menit să fie actor, a avut această vocaţie, iar norocul, alături de calităţile sale umane şi de respectul pentru această meserie, pe care a perfecţionat-o permanent, l-au ajutat să-şi împlinească această menire. Încă de la prima experienţă în faţa publicului, pe vremea când era copil, vreme din care îşi amintea senzaţia descrisă mai devreme, Dinică a fost mereu încercat de acest sentiment de apartenenţă la scenă. Copil sărac, crescut în mahalaua Giuleşti, după război, „greu de îmblânzit”, cum spunea el însuşi, şi crescut mai degrabă de stradă decât de familie, Dinică a avut o norocoasă întâlnire cu Dina Cocea, actriţă şi profesoară, care l-a încurajat să dea examen la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică.

Adevărul relatează că: Aprecierea aurului în următoarele luni este estimată la aproximativ 50%. Deprecierea dolarului a determinat investitorii să migreze pe pieţele de mărfuri, aurul fiind principala atracţie. Speculatorii sunt cei mai activi pe piaţa valutară, mizând pe euro până la nivelul la care va afecta cea mai mare economie europeană. Chiar dacă Spania, Franţa şi Portugalia doresc slăbirea euro pentru creşterea competitivităţii pe pieţele externe, traderii văd noi aprecieri pentru euro în perioada imediat următoare.

După dosarul „Flota“ şi cazul Mihăileanu, tunul imobiliar dat în Băneasa, pe terenul Universităţii Agronomice, îl poate inculpa pe preşedintele României, notează Cotidianul. Pe 13 septembrie 2001, la două zile după atentatele teroriste de la New York, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat cel mai mare tun imobiliar dat vreodată în România. Planul Urbanistic Zonal pentru zona Băneasa, votat de consilierii generali ai Capitalei, a permis ulterior jefuirea patrimoniului Universităţii de Agronomie, care a cedat 220 de hectare de teren la preţuri subevaluate, şi construirea de mall-uri, clădiri de birouri şi vile de lux în folosul grupului de firme coordonat de omul de afaceri Gabriel Popoviciu. PUZ-ul a fost propus aprobării CGMB de către primarul general Traian Băsescu, cel care a avizat proiectul şi a semnat expunerea de motive, fără să ţină cont că acestea abundau de ilegalităţi.

Fondul de investitii 3TS Cisco Growth, parte a grupului 3i, a achizitionat 25% din actiunile firmei de media Internet Corp, care detine mai multe site-uri de stiri, din domeniul financiar si pentru femei, pentru aproximativ 2 mil. euro, au declarat pentru ZF surse din piata. Plata banilor se va face in doua transe, circa doua treimi acum, iar restul in urmatorii doi ani in functie de performentale financiare ale firmei. Pe lista celor interesati s-au aflat patru – cinci companii, iar in urma tranzactiei Internet Corp a fost evaluata la 8 mil.

Neîncasarea tranşelor din împrumuturile de la instituţiile financiare face ca nevoia de finanţare a sectorului bugetar să crească, punând presiune pe moneda naţională şi pe dobânzi, este de părere domnul Lucian Croitoru, consilierul Guvernatorului Băncii Naţionale a României. Astfel, criza politică actuală – care a provocat neîndeplinirea condiţiilor acordurilor internaţionale – întârzie în mod major cuplarea economiei româneşti la trendul de revenire a creşterii economice mondiale, ne-a declarat domnul Croitoru, într-un interviu. Domnia sa ne-a vorbit despre situaţia dificilă în care ne aflăm, dar şi despre experienţa sa ca premier desemnat. Lucian Croitoru estima, într-un interviu acordat ziarului BURSA, anterior declanşării crizei politice, că economia noastră va ieşi din criză la şase-opt luni după economiile dezvoltate.

Presedintele Agentiei Nationale de Integritate (ANI), Catalin Macovei, si cunoscutii jurnalisti Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chireac sunt protagonistii unei inregistrari realizate pe ascuns, facuta ieri publica de cotidianul „Curentul”, citatată de România Liberă. Din inregistrare s-ar putea intelege ca presedintele ANI, dus de catre Bogdan Chireac la o intalnire cu Rosca Stanescu, a fost santajat pentru a furniza informatii despre conturile din strainatate ale ministrilor PDL Adriean Videanu, Vasile Blaga si Radu Berceanu. Cei doi jurnalisti au confirmat veridicitatea convorbirii, dar fiecare are o interpretare proprie a continutului acesteia. Astfel, Bogdan Chireac sustine ca el s-a aflat intamplator la intalnire si nu a fost atent la ce au discutat Rosca Stanescu si Macovei.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed