Risc major de avalanșe în Bucegi și Făgăraș. De ce spune Arafat că turiștii nu pot fi avertizați prin RO-ALERT

Ninsorile abundente din ultima perioadă au adus pe vârfurile montane cantități mari de zăpadă, iar salvamontiștii îi avertizează pe turiști să nu meagă la altitudini mai mari de 1800 de metri, pentru că riscul producerii de avalanșe este, acum, extrem de ridicat.

Pasionații de munte și zăpadă trebuie să rămână, pentru a nu își pune viața în pericol, la altitudini mici. În urmă cu doar câteva zile, o avalanșă puternică a făcut prăpăd la Cabana Capra, iar la Păltiniș o altă avalanșă a surprins o echipă de salvatori.

În timp ce încercau să salveze mai multe persoane blocate sub nămeți, un perete de zăpadă s-a prăbușit peste ei. Din fericire, nu au fost victime și toată lumea a coborât cu bine de pe munte.

Alerta de avalanșe din Bucegi este încă în vigoare

În MBucegi este încă în vigoare alerta de avalanșă. Oamenii tot urcă pe munte, dar majoritea dintre ei aleg să nu își pună în pericol viața și aleg trasee ușoare, mai la baza muntelui.

„Ne-am gândit să mergem până la Cascada Urlătoare, nu știm dacă vom reuși pentru că avem și copilași mai mici. – Nu mi-e frică, mie chiar îmi place să merg iarna în pădure. Mi-am pus mănuși, căciulă, salopetă, șosete groase și lungi. – Suntem pregătiți, îi avem pe cei mici, trebuie să fim puțin mai atenți”, a mărturist un turist.

Mai sunt de 1500 de metri, totul devine foarte riscant. Stratul de zăpadă este mare, iar în unele locuri s-au format troiene care pot ajunge chiar și la doi metri. Salvamontiștii spun că ar fi foarte util ca în cazul unui pericol iminent de avalanșă, turiștii să primească o avertizare RoAlert.

„Dacă s-ar introduce acest RoAlert, ar fi bun pentru că te sesizează în ce zonă de afli, te localizează și îți poate da această alarmă și atunci poate nu s-ar mai produce atâtea accidente, n-ar mai forța turistul traseul, să ajungă în platou. În schimb, șeful DSU spune că sistemul nu are cum să emită astfel de alerte”, a declarat Laurențiu Paraschiv – coordonator Salvamont, potrivit digi24.

De ce nu se poate anunța producerea unei avalanșe prin RO-ALERT

„Avalanșa e ca la cutremur. Noi știm că e risc de avalanșa și pentru asta aveți aplicația DSU care a fost relansată acum 10 zile. Eu nu pot să spun RoAlert, vedeți că o să fie avalanșă în două minute. N-am de unde să știu acest lucru. Dar, prin aplicație se dau alerte. Salvamontul poate să dea alerte pe riscul de avalanșă. Și când auzim că avem risc de grad 3,4,5 deja nu mai trebuie să fim în zona respectivă la schi”, a declarat Arafat, potrivit sursei citate mai sus.

Salvamontiștii avertizează turiștii să nu se aventureze sub nicio formă, în această perioadă, pe crestele mulților.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed