România a atras 2 miliarde de euro din emiterea de obligaţiuni verzi

România a atras 2 miliarde de euro. Banii au venit din emiterea de obligaţiuni verzi, fonduri în baza cărora pot fi finanţate inclusiv proiecte precum tronsoane de metrou sau căi ferate integral electrice, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

”Am înţeles de la domnul ministru Boloş că România a atras, în premieră, 2 miliarde de euro din emiterea de obligaţiuni verzi, bani cu care putem finanţa inclusiv proiecte precum tronsoane de metrou sau căi ferate integral electrice”, a declarat Marcel Ciolacu, vineri, la începutul şedinţei de Guvern.

Tot legat de infrastructură, premierul a mai anunţat că vineri se mai semnează un contract de lucrări la un lot de pe Autostrada Unirii A8 de 30 de kilometri.

”Obligaţiunile verzi reprezintă un instrument eficient de canalizare a finanţării către proiecte cu beneficii clare pentru mediu.

Prin emisiunea de obligaţiuni verzi, Guvernul îşi aliniază strategia de finanţare cu angajamentul său faţă de Acordul de la Paris, cu priorităţile sale de mediu şi cu realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU. Hotărârea de Guvern evidenţiază angajamentele ţării noastre în acest sens, agenda actuală de mediu, precum şi planurile de finanţare verde”, a transmis Executivul.

Cadrul general de obligaţiuni verzi aprobat de Guvern descrie categoriile de proiecte eligibile care pot fi finanţate prin emiterea de obligaţiuni verzi şi categoriile de activităţi asociate cu beneficii pentru mediu.

Aceste categorii includ producţia de energie regenerabilă, eficienţa energetică, prevenirea şi controlul poluării, transportul curat, gestionarea sustenabilă a apei şi a apelor uzate, adaptarea la schimbările climatice, clădirile verzi şi gestionarea durabilă din punct de vedere ecologic a resurselor naturale vii şi a utilizării terenurilor.

”Exemple de astfel de proiecte incluse în Cadrul general de obligaţiuni verzi sunt dezvoltarea reţelei de transport cu metroul în Bucureşti şi Cluj-Napoca, investiţii în dezvoltarea şi modernizarea căilor ferate pentru asigurarea serviciilor feroviare integral electrificate în principalele zone urbane (reşedinţe de judeţ şi alte oraşe cu peste 50.000 de locuitori), reabilitarea liniilor existente de apărare împotriva inundaţiilor în conformitate cu Directiva UE în domeniu şi Strategia naţională de management al riscului de inundaţii, creşterea eficienţei energetice a fondului de clădiri şi înfiinţarea de noi zone de păduri urbane”, a mai transmis Executivul.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed