ROMÂNIA A CÂŞTIGAT PROCESUL ROŞIA MONTANĂ – Orban: Prin declaraţiile sale stupide, Ciolacu putea chiar să furnizeze argumente pentru o decizie defavorabilă statului român. Din fericire, România a câştigat. Şi adevărul a ieşit clar la suprafaţă.

De o lună de zile PSD, PNL şi mercenarii lor din media mă acuză pe mine, pe Cioloş, pe cei din USR şi pe cei din societatea civilă că suntem vinovaţi pentru pierderea arbitrajului cu Gabriel Resources şi pentru miliardele de euro pe care va trebui să le plătească statul român. Tonul la acuzaţii l-a dat Ciolacu din 1 februarie. Un premier al României are obligaţia să reprezinte interesele României. Normal ar fi fost ca declaraţiile lui Ciolacu să spună clar că nu există niciun motiv pentru ca statul român să piardă procesul şi că pretenţiile companiei sunt complet nefundamentate”, afirmă Orban.

În opinia sa, Ciolacu a dat, însă, dreptate companiei ”prevăzând pierderea procesului şi acuzând nedrept oameni politici corecţi care nu au făcut jocul Gabriel Resources cât timp au deţinut funcţii de demnitate în statul român”.

”Prin declaraţiile sale stupide, făcute chiar în timp ce arbitrii erau în curs de judecare, Ciolacu putea chiar să furnizeze argumente arbitrilor pentru o decizie defavorabilă statului român. Din fericire, România a câştigat. Şi adevărul a ieşit clar la suprafaţă. Că tot ce am făcut eu cu privire la acest litigiu a fost corect, legal şi benefic pentru statul român”, consideră Orban.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, vineri seară, că România a câştigat procesul cu Gabriel Resources pentru Roşia Montană.

Decizia a fost dată în procedura de arbitraj cu Gabriel Resources, acţionarul majoritar al Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), dezvoltatorul proiectului minier aurifer omonim blocat din Munţii Apuseni. Procedura de arbitraj s-a desfăşurat la Centrul Internaţional de Reglementare a Disputelor privind Investiţiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington.

Companiile Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey) au solicitat despăgubiri în dosarul arbitral internaţional deschis împotriva României, legat de proiectul minier aurifer de la Roşia Montană, în valoare de 6,7 miliarde de dolari. 

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îl acuză pe prim-ministrul Marcel Ciolacu de faptul că a „manipulat bursa” prin declaraţiile pe care le-a făcut cu privire la procesul intentat de compania Gabriel Resources statului român şi la despăgubirile pe care le-ar putea plăti statul român. USR anunţă, în acest context, că sesizează DNA şi autorităţile canadiene cu privire la această situaţie.

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că nu le poate răspunde celor care îl acuză că a manipulat piaţa bursieră prin declaraţiile sale privind procesul intentat statului român de compania care voia să facă exploatarea aurului la Roşia Montană, după ce USR a anunţat că a sesizat DNA în acest caz. „Cei cu acuzaţiile, care au lăsat datorii de 200 de miliarde pe care le plătim noi toţi, eu nu le pot răspunde decât că cred că au o problemă în altă parte, deja vorbesc de patologie”, spune Ciolacu, susţinând că el a declarat doar că „românii vor cunoaşte adevărul”.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed