România după respingerea moţiunii în presa internă şi internaţională (VIDEO)

Boc pierde la puncte, dar rămâne în funcţie titrează Adevarul. Evenimentul Zilei merge mai departe şi anunţă cine pleacă după moţiune. Sub titlul „Emil Boc rămâne, pleacă secretarii de stat” jurnaliştii anunţă că primii sacrificaţi vor fi cei din eşalonul doi. Secretarii de stat vor fi reduşi la doi pe minister. În cazul miniştrilor, se analizează plecarea unui prim lot prin comasarea a 5-6 portofolii actuale mai anunţă Evenimentul zilei.

„Guvernul a scăpat. Dar România?” se întreabă retoric jurnaliştii de la Romania liberă care punctează apoi : victorie fără glorie. Guvernul Boc a trecut moţiunea, dar rămâne fără majoritate.

Despre remanierea post-moţiune vorbeşte şi Gândul. „Fără opt voturi moţiunea a picat. Guvernul Boc rămâne” scriu jurnaliştii de la Cotidianul în timp ce Financiarul explică efectele economice ale măsurilor de austeritate : „Tăierile de pensii si salarii aduc venituri suplimentare de doar 4,3% din necesar”. Până la finele anului, Executivul nu va reuşi să economisească decât 8,218 mld. lei, adică 1,56% din PIB în timp ce limitarea evaziunii fiscale cu doar 10% ar aduce de două ori mai mulţi bani, scriu jurnaliştii de la Financiarul.

Şi presa internaţională a relatat despre evenimentele de pe scena politică de la Bucureşti.
 
The New York Times scrie că Guvernul de centru-dreapta din România a supravieţuit la limită unei moţiuni de cenzură, în timp ce mii de români furioşi au protestat în afara parlamentului împotriva noilor măsuri dure de austeritate menite să prevină o criză în stilul Greciei. Respingerea moţiunii va permite guvernului să înainteze cu planul de diminuare cu 25% a salariilor în sistemul public şi cu 15% a pensiilor, conform acordurilor încheiate cu FMI şi Uniunea Europeană, relatează agenţia de ştiri France Press.

Associated Press notează că România, membră al Uniunii Europene, dar nu şi a zonei euro, se găseşte într-o poziţie similară cu alte ţări cu probleme cu deficitul din cele 27 de state membre al Uniunii, de la Ungaria la Spania – prinse între pieţe financiare neiertătoare sau creditori care cer măsuri de austeritate şi o populaţie care nu este dispusă să suporte mai multe suferinţe economice.

Reuters relatează că investitorii dau semne de nervozitate în legătură cu situaţia datoriei publice în economii europene emergente ca România, după ce moneda ungară s-a devalorizat brusc la începutul lunii iunie în urma comentariilor unor oficiali privind posibilitatea unei crize similare celei din Grecia. Cert este că votul de ieri, din Parlamentul de la Bucureşti ajută la deschiderea căii pentru România de a primi o nouă tranşă din pachetul de 20 de miliarde de euro pe care l-a obţinut anul trecut de la Fondul Monetar Internaţional şi Uniunea Europeană pentru a-şi finanţa contul curent şi deficitul bugetar şi pentru a plăti salariile din sectorul public, mai scrie cotidianul american New York Times.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed