Romania imprumuta 19,95 miliarde de euro de la FMI, UE, BERD si Banca Mondiala (video)

Romania a convenit asupra unui acord stand-by pe o perioada de doi ani in valoare de 19,95 miliarde de euro, cu mai multe institutii internationale: Fondul Monetar International, Uniunea Europeana, Banca Mondiala si alte institutii.

Astfel, Romania va primi de la FMI aproximativ 12,9 miliarde de euro, de la Comisia Europeana 5 miliarde de euro, Banca Mondiala ne va credita cu 1 – 1,5 miliarde de euro, iar de la alte institutii, ca BERD, vom primi pana la un miliard de euro, au anuntat oficialii acestor organizatii internationale, in cadrul unei conferinte de presa.

"Am convenit asupra unui acord pe o durata de 24 de luni, deoarece consideram ca aceasta perioada este cea mai potrivita pentru Romania, in contextul conditiilor economice mondiale, ale caror efecte sunt de asteptat sa dureze. Aceasta este cea mai modalitate de a trece Romania prin aceasta perioada dificila", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania.

Cele mai importante declaratii facute de oficialii FMI in cadrul conferintei de presa:

– BERD anticipeaza o marire a activitatii de creditare in Romania cu aproximativ 500 milioane de eur, in urma acestui imprumut.

– Dobanda variaza de la institutie la institutie si de la transa la transa – prima transa de la Banca Mondiala va fi acordata in aceasta vara.

– Romania a suferit in ultimul an de pe urma a doua principale dezechilibre economice: balanta de plati – dezechilibrul contului curent – si deficitul bugetar.

Astfel, Romania a importat mai mult decat a exportat, iar sprijinul international se va axa pe aceasta vulnerabilitate. In ceea ce priveste deficitul bugetar, in ciuda faptului ca cresterea economica a fost puternica anul trecut, iar un deficit bugetar era in regula, acum nu mai ne permitem acest lux. Astfel, imprumutul va permite o ajustare graduala a deficitului bugetar, pentru ca Romania sa se califice in final pentru intrarea in zona euro. Romania ar trebui sa iasa pana in 2011 din zona deficitului excesiv

– Deficitul bugetar prognozat este de 5,1% din PIB in comunicat, insa este vorba de acelasi deficit de 4,6%, dar calculat printr-o metoda diferita.
 

Sursa: TMCTV

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed