x


  • EUR
    4.7556
    USD
    4.2732
string(8) "economie"

Romania va plati mai mult la bugetul UE

Avem o creştere economică de 2,9% în 2014 şi suntem din nou „Tigrul Europei“, potrivit statisticilor oficiale comunicate vineri de INS. Foarte bine, dar asta înseamnă (şi) că vom plăti mai mult la bugetul Uniunii Europene, în calitatea noastră de stat membru cu drepturi – şi obligaţii – depline.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Adevarul | Publicat: 14.02.2015, 11:08

Mai întâi să transmitem şi noi ştirea cu care ni se vor lăuda politicienii o bună bucată de vreme de-acum încolo: în 2014, economia României a crescut cu 2,9%, depăşind aşteptările mai multor analişti şi chiar prognozele oficiale.

Şi acum, ştirea pe care politicienii ar prefera să nu insistăm prea mult: contribuţia statelor membre – inclusiv a României – la bugetul UE creşte sau scade în funcţie de evoluţia economiei locale. Deci, dacă economia noastră a crescut – şi, iată, în 2014 a crescut cu 2,9% – va creşte şi contribuţia la bugetul UE, indiferent dacă statul respectiv este contributor net (dă mai mulţi bani decât primeşte) sau beneficiar net (primeşte mai mulţi bani decât dă).

 

Cum se calculează contribuţia

 

Sursele de venit ale UE includ contribuţiile primite de la statele membre, taxele la import aplicate produselor provenind din afara UE şi amenzile impuse întreprinderilor care nu respectă normele europene. Cele trei surse principale de venit sunt:

** 0,7% din venitul naţional brut al fiecărui stat membru  – cea mai mare sursă de încasări la buget;

** 0,3% din încasările din taxa pe valoarea adăugată armonizată ale fiecărui stat membru;

** o mare parte din taxele la import percepute pentru produsele din afara UE (ţara care le percepe reţine numai un mic procent din acestea).

 

Citiți mai multe pe Adevarul.ro.