Rosneft va plăti în premieră dividende la 9 luni, de 3,6 miliarde de dolari, care vor contribui la bugetul Rusiei

Importanţa dividendelor acordate de companiile de stat, inclusiv Rosneft şi Gazprom, ca sursă de venituri, a crescut după ce sancţiunile occidentale au închis aproape toate opţiunile de finanţare externă, au pus sub presiune exporturile şi au alungat investitorii străini.

Bugetul Rusiei urmează să înregistreze un deficit de 1.300 miliarde de ruble în acest an, sau 0,9% din produsul intern brut (PIB), după ce guvernul a anticipat iniţial un excedent.

Luni, Rosneft, una dintre cele mai mari companii producătoare de petrol la nivel mondial, care este condusă de Igor Secin, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat că consiliul său de administraţie a recomandat plata unui dividend de 20,39 ruble pe acţiune, pentru primele nouă luni ale anului.

Propunerea de dividend ar trebui plătită la începutul anului viitor, după aprobarea la o adunare a acţionarilor, a spus Rosneft într-o completare de reglementare dezvăluită luni.

Calculele Reuters au arătat că plata va fi de 216 miliarde de ruble.

Ca răspuns la o solicitare a Reuters, Rosneft a spus că consiliul de administraţie a recomandat plata dividendului pe nouă luni deoarece 50% din profitul net a fost obţinut în primele şase luni, refuzând comentariile suplimentare.

Anterior, compania plătea dividende fie anual, fie de două ori pe an, din rezultatele sale pe şase luni.

În ianuarie-octombrie, bugetul a arătat un excedent de 128,4 miliarde de ruble, reflectând o taxă unică de extracţie a mineralelor (MET) la Gazprom.

Pentru a face faţă majorării MET, de 1.250 miliarde de ruble, Gazprom a anulat dividendele pentru prima dată din 1998.

În octombrie, Ministerul de Finanţe a început să-şi cheltuie Fondul Naţional de Avere pentru a îndeplini obligaţiile sociale şi pentru a acoperi plăţile promise de Moscova rezerviştilor chemaţi pentru ceea ce numeşte o ”operaţie militară specială” în Ucraina.

Anul viitor, Ministerul de Finanţe estimează că deficitul se va dubla la 3.000 de miliarde de ruble, sau 2% din PIB, iar analiştii spun că decalajul ar putea ajunge la 4.500 miliarde de ruble.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed