AcasăNEWSRudele prizonierilor ruși nu știau că aceștia participau la invazia Ucrainei

Rudele prizonierilor ruși nu știau că aceștia participau la invazia Ucrainei

Ministerul de Interne al Ucrainei a creat un canal de Telegram „Find Your Own” destinat rudelor soldaţilor ruşi capturaţi de armata ucraineană. Familiile acestor militari s-au declarat şocate să-i descopere printre prizonieri mai ales că nu aveau cunoştinţă de participarea lor la invazia Ucrainei.

Canalul de Telegram care este live de sâmbătă a postat până acum numeroase fotografii şi clipuri cu soldaţi ruşi capturaţi, spre stupoarea rudelor care i-au recunoscut.

Unul dintre ei este Leonid Paktişev, comandantul vizibil rănit al unei unităţi de lunetişti cu baza în regiunea Rostov. Jurnaliştii The Guardian au stat de vorbă cu trei membri ai familiei militarului, iar aceştia s-au arătat după caz furioşi sau surprinşi să afle că acesta lua parte la invazia Ucrainei.

„La 2 dimineaţa, am primit un clip cu fratele meu, care fusese capturat. Am fost şocată. Habar nu aveam că luptă acolo”, a spus sora lui, Elena Polivţeva.

„Ştiam că este în armată, dar nu aveam idee că a fost trimis în Ucraina. Nu cred că el ar fi ştiut asta dinainte”, a mai spus ea.

În clipul publicat pe canalul Ministerului de Interne ucrainean, Paktişev, originar dintr-un orăşel din vestul Siberiei, spune că se aflta la comanda unui grup de trei lunetişti.

Până în acest moment Rusia nu a comentat clipurile publicate de Ucraina şi nu a dezvăluit prea multe informaţii despre starea armatei sale care luptă în Ucraina.

Abia sâmbătă, pentru prima dată, ministerul rus al apărării a admis că există „morţi şi răniţi în rândurile camarazilor noştri”, adăugând însă că „numărul naţionaliştilor ucraineni spulberaţi depăşesc cu mult” cifrele victimelor rusei.

Polivţeva a spus că nu are competenţa să judece decizia „comandantului nostru şef”, dar că speră ca luptele să se încheie.

„Nimeni nu are nevoie de asta, nici Ucraina, nici Rusia. Am convingerea că putem ajunge la un acord prin mijloace paşnice astfel încât fiii, fraţii şi soţii noştri să nu moară”.

Ultima dată când a vorbit cu fratele ei de Anul Nou. I-a trimis un mesaj de „La Mulţi Ani” chiar pe 24 februarie, când a împlinit 28 de ani şi ziua când Rusia a declanşat invazia Ucrainei.

„Am văzut că nu este online şi m-am îngrijorat puţin. Acum sunt extrem de îngrijorată, nu am dormit toată noaptea, copiii mei plâng, mama noastră e în suferinţă cruntă”.

Autorităţile din Ucraina au îndemnat familiile soldaţilor luaţi prizonieri să ia legătura cu ei şi să le spună că sunt împotriva implicării ţării într-un război cu Ucraina.

Astfel, ministerul ucrainean al apărării a înfiinţat o line telefonică pentru rudele acestor soldaţi pe care au numit-o „Întoarce-te viu din Ucraina”. Potrivit publicaţiei Kievul Independent, „sute de apeluri” au fost efectuate de membri ai familiilort acestor soldaţi de la începutul invaziei.

„Cum altfel te-ai putea simţi? Băieţii tineri sunt aruncaţi în luptă drept carne de tun şi, cel mai important: în ce scop? Pentru palate?”, spune un alt membru apropiat al familiei care nu a vrut să fie identificat, referindu-se la somptuoasa proprietate de la Marea Neagră expusă de jurnaliştii ruşi independenţi şi care i-ar aparţine lui Vladimir Putin.   Acesta a explicat că a aflat de capturarea persoanei dragi după ce a primit un mesaj însoţit de un clip, în cursul nopţii, pe platforma socială Vkontakte.

Mesajul suna astfel: „Bună seara, aş vrea să te salut în numele poporului ucrainean. Aş vrea să-ţi aduc vestea bună că o persoană apropiată ţie este încă în viaţă. Ieşi în stradă şi protestează, răstoarnă regimul pană când nu ajungem toţi sub pământ ucrainean. Să fie blestemat şi să ardă în iad. Glorie UIcrainei”.

O altă rudă a dezvăluit că încă nu-i vine să creadă că vărul său a fost luat prizonier.

„Este lunetist iar lunetiştii nu sunt iubiţi de inamic. Nu putem să-i vedem în clip şi pe ceilalţi din grupul său, nu ştim ce s-a ales de ei. Aşadar putem doar să bănuim ce vor face cu Leonid”, a spus Dmitri Selianin.

Acesta a dezvăluit că familia a fost contactată de autorităţile ruse a doua zi după-amaiză.

„Mi-au cerut câteva informaţii despre el, nimic special”, a spus el.

Alte relatări au  confirmat stupoarea familiilor care au descoperit că persoanele dragi participă la un război care provoacă un disconfort multora din Rusia. Sâmbătă, postul de televiziune independent Dozdh a publicat un interviu în care un tatăl unui tânăr soldat rus, vizibil tulburat, a spus că nu doreşte ca fiul său să devină „carne de tun”, el negând că ar fi ştiut  despre participarea fiului său în război.

Canalul Find Your Own Telegram a publicat, de asemenea, o serie de fotografii grafice cu ceea ce prezenta a fi trupe ruseşti ucise în luptă. Dacă acestea se confirmă, ar putea reprezenta o imagine a afectării armatei ruse, în măsura în care Rusia nu oferă cifre despre pierderile sale umane.

Sâmbătă seara, Zelenskii a anunţat că delegaţiile ucrainene şi ruse plănuiesc să se întâlnească, ştire care a fost salutată de familia lui Paktişev, care este disperată să-l revadă. „Credeţi că sunt şanse să-l mai văd în viaţă?” a întrebat sora lui Yelena.

Ultimele Articole