Scandalul Theranos: Fostul partener al celei considerate cândva „noul Steve Jobs” a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru fraudă

Ramesh „Sunny” Balwani, fostul director operaţional de la Theranos, start-up-ul care promitea să revoluţioneze analizele de sânge, a fost condamnat miercuri la aproape 13 ani de închisoare pentru fraudă, chiar mai mult decât fosta sa parteneră, Elizabeth Holmes, cea care a fondat compania din California şi care considerată cândva „noul Steve Jobs”, relatează BBC.

Ramesh Balwani a fost găsit vinovat în iulie, într-un proces separat, pentru toate capetele de acuzare ce i-au fost aduse în scandalul acestei fraude masive, în care au fost păcăliţi investitorii şi pacienţii companiei. Fostul număr doi al start-up-ului şi fost iubit secret, ani de zile, al fondatoarei companiei a fost condamnat miercuri la 155 de luni de închisoare, potrivit unei decizii a unui judecător federal american.

Înfiinţată în 2003, Theranos a promis că va inventa un aparat ce va putea efectua sute de analize de sânge dintr-o singură picătură prelevată de pe deget. Cu acest proiect revoluţionar, start-up-ul a entuziasmat mulţi oameni de afaceri şi personalităţi de profil, printre care fostul secretar de stat Henry Kissinger, fostul secretar al apărării James Mattis şi magnatul media Rupert Murdoch.

Compania s-a prăbuşit însă când The Wall Street Journal a dezvăluit în 2015 că, de fapt, tehnologia revoluţionară nu a funcţionat niciodată aşa cum era prevăzut, iar analizele erau făcute tot prin metode clasice.

Condamnarea lui Ramesh Balwani vine la mai puţin de o lună după ce fondatoarea Theranos, Elizabeth Holmes, a fost condamnată la jumătatea lunii noiembrie la 11 ani de închisoare. Ea a făcut apel împotriva acestei sentinţe.

Fosta parteneră secretă a lui Ramesh Balwani se impusese ca o vedetă în Silicon Valley, graţie puterii sale de convingere şi a unei înfăţişări foarte bine puse la punct, care câştigase încrederea investitorilor. La conducerea Theranos, cei doi îndrăgostiţi, între care era o diferenţă de vârstă de 19 ani, au reuşit să strângă fonduri de sute de milioane de dolari pentru companie. La apogeu, start-up-ul lor a fost evaluat la aproape 10 miliarde de dolari, iar Elizabeth Holmes a devenit miliardară la numai 30 de ani pentru ca în numai câţiva ani să cunoască falimentul.

Iniţial cei doi au fost daţi în judecată împreună, dar ulterior procedurile judiciare au fost separate.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed