Se dau bani pentru cei care lucrează în acest domeniu. Decizia luată la nivel european

0

Cei care activează în acest domeniu ar putea să primească bani. Este vorba despre un tip de sprijin, astfel încât lucrurile să meargă maib ine.

Europarlamentarul PSD Dan Nica a vorbit în cadrul emisiunii Be EU despre situația agricultorilor.

Potrivit acestuia, este nevoie de un plan european care să răspundă nevoilor agricultorilor, inclusiv prin acordarea de facilități pentru creditare și limitarea importurilor din țările non-UE.

Și se pare că deja lucrurile merg ca pe roate. Mai exact, Comisia Europeană lucrează la soluții pentru creșterea finanțării pentru Politica Agricolă Comună, un program de subvenţii cu o valoare de 60 de miliarde de euro pe an.

Europarlamentarul PSD Dan Nica susține că acest plan ar trebui să asigure distribuirea fondurilor europene în mod egal între statele membre, eliminând discrepanțele în subvențiile acordate agriculturii. Astfel, acești bani ar putea fi de mare ajutor

Cine ar putea să primească bani

„Dacă agricultorii sunt în stradă la Bruxelles, la Paris, la Madrid, la Berlin, la București, este o chestiune profund greșită la nivelul UE. Hai să vedem care este răspunsul european.

Ei vin și spun din motivele: război în Ucraina, război în Orientul Mijlociu, Marea Roșie, toate aceste lucruri au contribuit la o prăbușire a prețurilor și acest lucru a făcut ca mulți dintre agricultori să aibă dificultăți financiare uriașe.

Este nevoie de un plan european care să răspundă solicitărilor noastre. Dacă se întâmplă ceva rău în agricultură prețurile cresc și tot noi plătim.

Trebuie acordat facilități pentru creditare, poate să oprim puțin din importurile care vin din țări care nu sunt membre UE. Am spus că acest lucru va veni ca un răspuns așteptat de toată lumea.

România, câți bani poate da de la buget pentru agricultori și câți bani poate să dea Germania?

Evident că Germania poate da de 100 de ori mai mult. Este important să avem acest program cu fonduri europene care să fie distribuie la toată lumea în mod egal. Terminăm cu povestea diferența de subvenție pe hectar România față de Franța, Spania, Italia, Germania, etc. ca să fim pe aceleași criterii de competiție.

Dacă începem o astfel de competiție și Germania dă de 10 de ori decât dă România, produsele care vin din Germania vor fi mai ieftine decât ce facem noi în România. Trebuie să existe un plan european care să permită ca noi să intrăm din nou cu agricultura europeană care să fie foarte solidă”, a spus europarlamentarul PSD Dan Nica.