Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, cere Congresului o reglementare mai strictă a creditelor ipotecare nebancare

0

Yellen a vorbit în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Supraveghere a Stabilităţii Financiare, un organism de reglementare pe care îl prezidează şi care a fost creat după criza financiară din 2007-2009. Are sarcina de a gestiona riscurile la adresa sistemului financiar.

Consiliul, ai cărui membri conduc alte autorităţi de reglementare financiare de top, a votat în unanimitate pentru a aproba publicarea unui raport şi recomandări aferente pe această temă.

Autorităţile de reglementare acţionează pentru a acoperi ceea ce spun că este o lacună în puterea lor de a aborda riscul în ceea ce este acum o majoritate mare şi în creştere a pieţei ipotecare.

Propunerea dezvăluită vineri include o recomandare ca legislativul american să înfiinţeze un fond finanţat de industrie pentru a oferi lichidităţi serviciilor de credit ipotecar nebancare, abordând o problemă pe care industria a indicat-o la începutul pandemiei de COVID-19.

”Vulnerabilităţile companiilor de credit ipotecar nebancare pot amplifica şocurile pe piaţa creditelor ipotecare şi pot submina stabilitatea financiară”, a spus Yellen în observaţiile pregătite.

Ea a mai spus că ”avem nevoie de măsuri suplimentare pentru a promova operaţiuni sigure şi sănătoase, pentru a aborda riscurile de lichiditate şi pentru a promova continuitatea operaţiunilor de service atunci când un servicer nu îşi poate îndeplini funcţiile critice.”

Deşi oferă unele avantaje faţă de creditorii tradiţionali, instituţiile nebancare prezintă şi provocări unice, potrivit lui Yellen.

Firmele nebancarele pot avea un efect de levier ridicat, finanţare pe termen scurt şi pot fi mai expuse decât băncile la fluctuaţiile valorilor drepturilor de deservire a creditelor ipotecare şi a preţurilor locuinţelor, precum şi la schimbarea ratelor dobânzilor şi a ratelor de delincvenţă, a spus ea.

Eşecurile firmelor nebancare ar putea dăuna debitorilor şi ar putea lăsa guvernul federal să-şi asume obligaţii de deservire, perturbările mai mari din sector ar putea restricţiona creditarea ipotecară, potrivit lui Yellen.

Ea a spus că raportul FSOC va recomanda autorităţilor de reglementare de stat să înăsprească standardele prudenţiale şi ca membrii Congresului să ia în considerare o legislaţie pentru a uşura coordonarea între autorităţile de reglementare şi a acorda puteri mai mari Autorităţii Federale pentru Finanţarea Locuinţelor şi Asociaţiei Naţionale Guvernamentale pentru Ipoteci sau Ginnie Mae, printre alte modificări.