Sfântul Dumitru, sărbătoare importantă pentru creștini. Tradiții și obiceiuri

Sfântul Dumitru este una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei, fiind sărbătorit la data de 26 octombrie.

În tradiția populară, Sfântul Dumitru este cel care aduce începutului iernii. De asemenea, dacă în această zi este lună plină și senin, ne așteaptă o iarnă blândă, dar dacă nu este lună și nici cerul nu este senin, atunci va fi o iarnă grea.

În noaptea de 25 octombrie, în anumite zone din România, se ține “Focul lui Samedru”, un obicei care îi face pe săteni să aprindă focuri pe dealuri, la distanță unul de altul. Tinerii și copiii sar peste aceste flăcări. Tradiția spune că cei care sar peste acest foc sacru vor fi sănătoși tot anul, reușind să stea departe de boli și de necazuri. După ce aceste focuri de pe dealuri se sting, localnicii adună cenușa și o folosesc în gospodării pentru îngrășământ.

În ziua de Sfântul Dumitru, nu trebuie folosit pieptănul pentru a nu atrage necazurile. Cei care vor respecta cu sfințenie această zi sfântă, vor fi feriți de boli tot anul.

O altă tradiție spune că ciobanii trebuie să fie atenți la cum dorm oile. Dacă prima care se va trezi va fi o oaie albă și aceasta va pleca în jos, iarna va fi geroasă. Dar dacă se va trezi prima dată o oaie neagră și va pleca în sus, iarna va fi blândă.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed