Silaghi: Investitori cu experienţă vor prelua TAROM şi CFR Marfă

‘Pe lângă finalizarea procesului de selecţie a managementului privat, MTI se află în discuţii concrete şi avansate cu investitori cu o largă experienţă în domeniu, dar şi cu susţinere financiară adecvată pentru preluarea TAROM şi CFR Marfă. În perioada următoare, conform priorităţilor deja anunţate de premierul Victor Ponta, privatizarea va începe cu TAROM, cap de listă şi prioritate zero, şi se va încheia cu CFR Marfă’, a explicat ministrul Transporturilor.

 

Ministrul a mai spus că s-a finalizat procedura de selecţie conform prevederilor legale a viitorilor membri ai Consiliilor de Administraţie şi a potenţialilor manageri executivi pentru: TAROM, CFR Infrastructură, CFR Călători, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti.

 

Referitor la ,,găurile’ menţionate de Anca Boagiu într-o emisiune televizată, ministrul a precizat că acestea datează din perioada 2009 – 2011 şi au fost scoase la lumină în urma controalelor efectuate atât intern (Corpul de Control al MTI), dar şi de entităţi din afara MTI precum Corpul de Control al Primului Ministru, Curtea de Conturi a României.

 

‘Iată câteva exemple de nereguli: la CNADNR – acceptare la plată a unor cantităţi suplimentare de lucrări în valoare de 109,24 milioane lei, fără documente justificative, la CFR Infrastructură – prejudiciu la patrimoniul public al statului de 42,5 milioane lei prin executare silită a 101,5 kilometri de cale ferată, şi exemplele pot continua’, a spus ministrul Transporturilor.

 

Referitor la SC Metrorex SA, MTI prin Autoritatea Metropolitană de Transport Bucureşti (AMTB), a dezvoltat deja Strategia privind transportul în Bucureşti şi zonele adiacente, urmând ca în perioada imediat următoare, împreună cu specialişti ai Primăriei Capitalei să se definitiveze activităţile comune pe care fiecare dintre părţi să le ducă la îndeplinire, odată cu alocarea bugetară viitoare, AMTB fiind preluată fără buget, fiind instituţie creată pe hârtie.

 

‘Preluarea de către Primăria Capitalei a Metrorex este în acest moment în faza de discuţii şi analiză, nu numai a părţilor administrative care ar putea fi afectate, dar mai ales a părţii economice pe care MTI, dar mai ales Primăria, vor trebui să o analizeze, astfel încât să nu se pericliteze investiţiile viitoare ale Primăriei Municipiului Bucureşti şi gradul de îndatorare pe care şi-l poate asuma Consiliul Local Bucureşti în conformitate cu prevederile legale. În mod categoric, MTI urmăreşte interesul bunei funcţionalităţi a Metrorex, care a fost, este şi va rămâne o instituţie în slujba cetăţeanului’, a spus ministrul Transporturilor.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed