Sistemul ESP devine obligatoriu

 

 

Cu toate că această directivă era aşteptată de câţiva ani buni, acum a devenit în final oficială: oricare maşină vândută pe teritoriu european va trebui să aibă ESP (Electronic Stability Program) ca dotare standard.

 

Sistemul de control al stabilităţii ESP este un program bazat pe senzori care analizează, de 25 de ori pe secundă, traiectoria maşinii raportat la direcţia pe care şoferul o dă acesteia. În momentul în care computerul de bord sesizează că autovehiculul nu mai respectă trasa dorită de conducătorul auto, reduce cuplul motor transmis roţilor. În cazul în care această soluţie nu este suficientă pentru recuperarea trasei, ESP-ul frânează individual roţile în încercarea de a stabiliza maşina. Clipul explicativ de mai jos îţi va arăta cum.

 

Până în momentul de faţă, 84% dintre autovehiculele comercializate în Europa au ESP. Noua lege este deocamdată aplicabilă maşinilor de pasageri şi utilitarelor uşoare (de până la 3,5 tone), dar va fi extinsă, începând cu anul viitor, şi la vehicule mai mari.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed