Slovacia restricţionează şi ea importurile de cereale din Ucraina, alături de Polonia şi Ungaria

Ucraina a fost unul dintre cei mai importanţi exportatori de cereale din lume înainte ca invazia Rusiei din 2022 să-i reducă capacitatea de a livra produse agricole pe pieţele globale.

Fermierii ucraineni s-au bazat pe exporturile de cereale prin ţările vecine de la începutul conflictului, deoarece nu a putut folosi rutele preferate prin porturile Mării Negre.

Dar cantitatea mare de cereale şi seminţe oleaginoase din Ucraina care a intrat în ţările vecine a redus preţurile acolo, având un efect negativ pentru veniturile fermierilor locali şi ducând la interzicerea de către guverne a importurilor agricole din Ucraina.

În luna mai, Uniunea Europeană a intervenit pentru a împiedica ţările să impună interdicţii unilaterale şi şi-a impus propria interdicţie asupra importurilor în ţările vecine. C

onform interdicţiei UE, Ucrainei i s-a permis să exporte prin acele ţări, cu condiţia ca produsele să fie vândute în altă parte.

UE a permis ca această interdicţie să expire vineri, după ce Ucraina s-a angajat să ia măsuri pentru a întări controlul exporturilor către ţările vecine.

Problema este una deosebit de sensibilă acum, deoarece fermierii îşi recoltează recoltele şi se pregătesc să vândă.

Comisarul UE pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat vineri că ţările ar trebui să se abţină de la măsuri unilaterale împotriva importurilor de cereale ucrainene, dar Polonia, Slovacia şi Ungaria au răspuns imediat reimpunând propriile restricţii asupra importurilor de cereale din Ucraina. Vor continua să permită tranzitul produselor ucrainene.

”Atâta timp cât Ucraina poate certifica că cerealele vor ajunge în ţara de destinaţie, prin camioane şi trenuri, interzicerea utilizării interne nu va afecta cu adevărat capacitatea Ucrainei de a exporta”, a spus Terry Reilly, strateg senior în agricultură pentru Marex.

El a menţionat că perturbările exporturilor din Marea Neagră reprezintă o preocupare mai mare. Nu este clar cât de mult s-a angajat Ucraina să restricţioneze exporturile sau cum ar avea impact noile interdicţii asupra fluxului de produse din Ucraina.

Problema a subliniat diviziunea UE cu privire la impactul războiului din Ucraina asupra economiilor ţărilor membre, care au ele însele lobby-uri puternice în agricultură.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat decizia UE de a nu extinde şi mai mult interdicţia asupra exporturilor de cereale de la Kiev, dar a spus că guvernul său va reacţiona ”în mod civilizat” dacă statele membre UE vor încalca regulile UE.

Dar cele trei ţări susţin că acţiunile lor sunt în interesul economiilor lor.

”Interdicţia se referă la patru cereale, dar şi la cererea mea, la cererea fermierilor, interdicţia a fost extinsă pentru a include făinile din aceste cereale: porumb, grâu, rapiţă, astfel încât aceste produse să nu afecteze şi piaţa poloneză”, a declarat ministrul polonez al Agriculturii, Robert Telus, pe Facebook.

”Vom extinde această interdicţie în ciuda dezacordului lor, în ciuda dezacordului Comisiei Europene. O vom face pentru că este în interesul fermierului polonez”, a adăugat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

Ungaria a impus o interdicţie naţională de import a 24 de produse agricole ucrainene, inclusiv cereale, legume, mai multe produse din carne şi miere, potrivit unui decret guvernamental publicat vineri.

Ministrul agriculturii din Slovacia a urmat exemplul anunţând propria interdicţie a cerealelor.

Toate cele trei interdicţii se aplică numai importurilor interne şi nu afectează tranzitul către pieţele viitoare.

UE a creat rute terestre alternative, aşa-numitele Solidarity Lanes, pe care Ucraina să le folosească pentru a-şi exporta cerealele şi seminţele oleaginoase, după ce Rusia s-a retras dintr-un acord de cereale intermediat de ONU la Marea Neagră în iulie, care a permis trecerea în siguranţă a navelor de marfă.

Comisia UE a declarat că măsurile existente vor expira, aşa cum era planificat iniţial, vineri, după ce Ucraina a fost de acord să introducă măsuri precum un sistem de licenţe de export în termen de 30 de zile.

UE a spus că nu există niciun motiv pentru a prelungi interdicţia deoarece distorsiunile în aprovizionare care au dus la interdicţia din mai au dispărut de pe piaţă. U

E a spus că nu va impune restricţii atâta timp cât Ucraina exercită controale efective la export.

Fermierii din cele cinci ţări vecine cu Ucraina s-au plâns în mod repetat de excesul de produse care le loveşte preţurile interne şi îi împinge spre faliment.

Ţările, cu excepţia Bulgariei, au făcut presiuni pentru extinderea interdicţiei UE. Bulgaria a votat joi pentru renunţarea la restricţii.

Guvernul României, care spre deosebire de colegii săi nu a emis o interdicţie unilaterală înainte de luna mai, a declarat vineri că ”regretă că nu a putut fi găsită o soluţie europeană de extindere a interdicţiei”.

România a spus că va aştepta ca Ucraina să-şi prezinte planul de prevenire a creşterii exporturilor înainte de a decide cum să protejeze fermierii români.

Peste 60% din livrările alternative de cereale ale Ucrainei trec prin teritoriul României, în principal prin fluviul Dunărea, iar fermierii au ameninţat cu proteste dacă interdicţia nu este prelungită.

În ultimul an, Ucraina a mutat 60% din exporturile sale prin Rugtele Solidarităţii şi 40% prin Marea Neagră, printr-un acord intermediat de ONU, care s-a prăbuşit în iulie.

În august, aproximativ 4 milioane de tone de cereale ucrainene au trecut prin Rutele Solidarităţii, dintre care aproape 2,7 milioane de tone au fost livrate pe Dunăre.

Comisia doreşte să crească în continuare exporturile prin România, dar planul a fost complicat de atacurile cu drone ruseşti asupra infrastructurii pentru cereale a Ucrainei, de-a lungul Dunării şi lângă graniţa cu România.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed