Soldații ruși au fugit din Harkov pe biciclete, deghizați în ucraineni (The Washington Post)

La câteva ore după ce soldații ucraineni au eliberat localități din Harkov, rușii au încercat să fugă cât mai repede. Fiecare cum a putut. Unii s-au deghizat în ucraineni și au fugit pe bicicletele pe care le-au furat de la localnici, scrie The Washington Post.

În câteva ore, soldații ruși au fugit cu toții din Zaliznichne, un sat la est de Harkov, după un atac puternic al soldaților ucrainenilor care i-au luat prin surprindere prin amploare. Localnicii au povestit uimiți cum rușii au aruncat puștile și au lăsat în urma lor lăzi cu muniție și vehicule incendiate, inclusiv un tanc rusesc încărcat pe o platformă. 

S-a întâmplat chiar într-un moment în care primii anchetatori soseau la Harkov pentru a ridica trupurile civililor împușcați de ruși, unele rămase acolo de luni de zile.

„Nu pot să cred că am trecut prin așa ceva în secolul XXI”, povestește Olena Matvienko plângând. Oamenii au spus că rușii erau atât de speriați, încât au fugit încă din zori. Cei care au rămas blocați erau disperați. Localnicii au povestit că i-au auzit implorându-i pe comandanții unităților din care făceau parte să vină să îi ia de acolo.

„Au venit la noi în casă să ia haine, ca să nu fie depistați cu dronele, după uniforme. Ne-au luat bicicletele. Doi dintre ei l-au amenințat cu armele pe fostul meu soț până când le-a dat cheile de la mașină”, a povestit Olena Matvienko. Ministerul rus al Apărării a prezentat duminică o hartă cu retragerea forțelor ruse dincolo de râul Oskil, în estul regiunii Harkov, la o zi după ce ministerul a confirmat că trupele sale au părăsit zona Balaklia și Izium din Harkov, mișcare pe care a numit-o „regrupare”.

De atunci, ucrainenii au făcut publice victoriile armatei, ultimele informații vorbind despre 6.000 de km pătrați de teritoriu eliberat. În localitățile eliberate însă, oamenii se întreabă dacă luptele s-au încheiat cu adevărat.

„Numai Dumnezeu știe dacă se vor întoarce”, a spus Tamara Kozinska, în vârstă de 75 de ani, al cărei soț a fost ucis de o explozie. În niciun caz nu s-a terminat, au avertizat experții militari. Rusia deține încă aproximativ o cincime din Ucraina și în weekend a continuat bombardamentele puternice în mai multe regiuni. Nimic nu garantează că Ucraina poate păstra în siguranță zonele recuperate.

„O contraofensivă eliberează teritoriul, dar după aceea trebuie să-l controlezi și să fii gata să-l aperi”, a avertizat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru Financial Times. În Zaliznichne, locuitorii încercau să revină la viața de dinainte de război. Au ieșit din subsolurile unde s-au ascuns și după luni de zile au dormit în casă și au luat legătura cu prietenii.

Kozinska nu și-a văzut fiica din februarie – chiar dacă locuiește în apropiere. Femeia, care este bolnavă de plămâni, a declarat că i-a fost teamă că nu va trece peste această iarnă pentru că nu avea putere să adune lemne de foc. Ea a povestit că, la început, rușii care au ocupat satul nu erau atât de agresivi, dar pe măsură ce perioada de ocupație s-a prelungit, au devenit tot mai violenți și au început să îi hărțuiască pe locanici.

Unul dintre ei i-a cerut telefonul lui Kozinska sub pretext că voia să își sune mama, dar apoi i-a luat cartela și nu i-a mai dat-o înapoi, așa că femeia nu a mai putut vorbi cu fiica ei. În această zonă, apropiată de granița cu Rusia, locuitorii vorbesc cu toții limba rusă și spun că au avut parte de un tratament mai uman din partea rușilor, față de ucrainenii din teritoriile ocupate în vestul țării.

Oamenii spun că au fost îngroziți când au aflat despre faptul că la Bucha au fost descoperite peste 450 de cadavre ale ucrainenilor, mare parte având urme de tortură. „I-am întrebat ce vor de la noi și mi-au spus:

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed