Soluția care ar putea bloca ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

0

Nicola Sturgeon a declarat că va cere Parlamentului Scoţiei să nu ofere „aprobarea legislativă” privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Sturgeon crede că votul Parlamentului de la Edinburgh va trebui să fie necesar, în mod normal, pentru ratificarea ieşirii Marii Britanii din UE, dar admite că Guvernul de la Londra probabil va avea o „perspectivă foarte diferită” privind această temă.

 

Marea Britanie este un stat multinaţional format din Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord. În afară de Anglia, toate celelalte regiuni au parlamente şi guverne proprii, într-un sistem de semiautonomie. Deciziile privind Marea Britanie sunt luate de Parlamentul britanic. Nicola Sturgeon mizează pe faptul că, în virtutea principiului descentralizării, Parlamentul de la Edinburgh ar trebui să fie consultat pe tema ieşirii Marii Britanii din UE, dat fiind că Scoţia este regiune semiautonomă în cadrul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Un refuz de consultare a Parlamentului de la Edinburgh riscă să amplifice tensiunile între Scoţia şi Anglia.

 

Teoretic, membrii Parlamentului de la Londra sunt cei care ar putea bloca ieşirea Marii Britanii din UE, dat fiind că aplicarea rezultatului referendumului nu este obligatorie din punct de vedere legal. Totuşi, este puţin probabil ca membrii Parlamentului britanic să nu ţină cont de votul cetăţenilor, pentru că ar risca pierderea următoarelor alegeri legislative.