Soluţii de finanţare pentru agricultură

Fermierii au trăit bine în 2011, când recolta a fost peste aşteptări, iar agricultura a contribuit masiv la creşterea economică a României. Însă nu fiecare an este un an agricol bun, iar fermierii au nevoie de finanţare în permanenţă. Fie că este vorba de bani pentru producţie, bani pentru investiţii sau pentru terenuri, băncile devin tot mai reticente când vine vorba să ajute fermele.

 

„Am constat că din volumul creditului acordat sectorului privat, a crescut cu 6,6% la decembrie 2011 şi cu 6,3% la iunie 2012. Finanţarea agriculturii, deşi a înregistrat un avans superior ritmului de creştere a creditului pe economie, totuşi nu a ajuns decât la 4% din totalul crditelor acordate în economie.”, a declarat Veronica Toncea, preşedintele Fondului de Garantare a Creditului Rural, în cadrul dezbaterii Agricultura Durabilă.

 

Fondul de Garantare a Creditului Rural a devenit un partener tot mai important al fermierilor, Garanţiile oferite au crescut în fiecare an. Mai mult, Fondul încurajează băncile să ofere finanţare fermelor, pentru că creditele garantate nu trebuie provizionate.

 

„Volumul garanţiilor noastre în anul 2012 a cvrescut, ca număr, de trei ori faţă de anul 2011, chiar şi în condiţii de criză. Am acordat garanţii de 220 de milioane de euro pe total volum de activitate. Legislaţia actuală este foarte permisivă şi garanţiile noastre sunt purtătoare de risc zero, deci se deduc din ceea ce înseamnă cheltuielile băncilor comerciale şi pot încuraja astfeş creşterea creditării agriculturii.”, a mai spus Veronica Toncea.

 

Fermierii primesc bani şi de la Uniunea Europeană. Secretarul de Stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu, este de părere că subvenţiile pentru agricultori sunt însă mult prea mici şi nu acoperă nevoile acestora.

 

„Am avut o discuţie cu fostul comisar pentru agricultură, Mariann Fischer Boel şi mi-a spus că subvenţiile mici care sunt date tuturor oamenilor nu fac decât să capitalizeze terenul şi nu ajută. Desigur, este o problemă socială, deşi eu mă îndoiesc că o sută şi ceva de euro pe hectar rezolvă într-adevăr problema socială.”, a subliniat el.

 

Fondul de Garantare a Creditului Rural – IFN S.A. oferă un instrument financiar care permite accesul investitorilor la credite şi alte forme de finantare, prin acordarea de garanţii financiare.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed