Sonda Juno şi-a reluat drumul spre Jupiter

Sonda Juno, aparţinând NASA, a ieşit din modul de protecţie în care se afla, iar în prezent operează normal, reluându-şi drumul spre întâlnirea pe care o are în iulie 2016 cu gigantul gazos Jupiter, cea mai mare planetă a sistemului nostru solar, conform SPACE.com.

Juno a intrat în modul de protecţie miercuri, la doar 10 minute după ce a survolat Pământul de la altitudinea de 558 de kilometri, survol menit să accelereze această sondă de la 126.000 de km/h până la 140.000 km/h.

 

Membrii echipei de coordonare a misiunii lui Juno au fost încrezători că sonda îşi va reveni din această situaţie ale cărei origini sunt încă necunoscute, iar optimismul lor a fost confirmat după ce sonda, lansată din 2011, a devenit recomplet operaţională.

 

Mai mult decât atât, scopul survolului în jurul Pământului a fost de asemenea îndeplinit: sonda, care este foarte grea – 3,2 tone – reuşind cu ajutorul planetei să accelereze până la viteza de croazieră spre Jupiter.

 

Odată ajunsă pe orbita lui Jupiter, sonda Juno va studia atmosfera gigantului gazos, câmpul său gravitaţional şi pe cel magnetic. Misiunea de studiere a planetei Jupiter va dura un an terestru, iar astronomii speră ca în urma acestei misiuni să obţină noi informaţii despre formarea lui Jupiter precum şi despre structura şi compoziţia sa. Una dintre principalele întrebări la care oamenii de ştiinţă speră să obţină răspuns este dacă această planetă are sau nu un nucleu solid.

 

Misiunea Juno, care are un buget de 1,1 miliarde de dolari, poartă numele unei zeiţe din mitologia greco-romană. Conform acestei mitologii, zeul Jupiter (sau Zeus în varianta grecească) s-a folosit de nori pentru a-şi ascunde infidelitatea, dar soţia sa, Juno, a reuşit să vadă dincolo de vălul de nori ce făcea soţul său.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed