Sorin Minea, Romalimenta: Multe firme din industria alimentară vor trece pe piaţa neagră (VIDEO)

Sorin Minea trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia din 2010: multe firme îşi vor suspenda activitatea şi vor intra pe piaţa la negru.

„Nu cred că 2010 va fi un an bun. Deja o parte din plătitorii de impozite sunt fără profit, unii au închis. Piaţa neagră a explodat. Piaţa neagră este o sursă de venit pentru unii, dar nu este o sursă de venit pentru bugetul de stat”, a precizat Sorin Minea.

România exportă în acest moment în Europa cu precădere vin şi miere vrac. Ar putea exporta însă mai multe produse, crede Sorin Minea, preşedintele patronatului din industria alimentară. Şi cu siguranţă acestea ar avea mare succes în statele comunitare, cu condiţia ca producătorii să se alinieze la normele Uniunii.

Ne trebuie depozite de fructe şi legume, spaţii de sortare şi echipamente performate, spun reprezentanţii sectorului agroalimentar. Ei afirmă că birocraţia din România se comportă ca o frână pentru accesarea fondurilor europene.

„Piaţa europeană este cvasi-închisă. România este importatoare şi nu exportatoare. Suntem importatori de materii prime. Pentru produsele finite piaţa europeană este destul de închisă”, spune Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

Fondurile europene, considerate colacul de salvare pentru sector, au rămas neaccesate în mare măsură, din cauza cofinanţării şi a legislaţiei.

„Este o incoerenţa legislativă. Noi am preluat o anumită parte din legislaţia europeană, dar am păstrat o parte din legislaţia românească şi din birocraţia fără sens care nu face altceva decât să aducă prejudicii industriei alimentare. Din păcate industria alimentară românească ce s-a dezvoltat cu o viteză considerabilă şi majoritatea firmelor este agreată de comunitatea europeană, are parte de nenumărate derogări, iar acestea sunt neproductive pentru noi”, a mai adăugat preşedintele Romalimenta.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed