UPDATE Stare de urgenţă în energie. Hidroelectrica şi băieţii deştepţi se salvează, consumatorul plăteşte

“Am cerut partenerilor de contract activarea clauzei de forţă majoră. A şi intrat în vigoare, odată cu primirea, ieri, a certificatului constatator de la Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti” ne-au declarat surse din cadrul Hidroelectrica. Ca atare, livrările de energie ale Hidroelectrica vor fi reduse cu 20%-30%, fără ca firma să fie obligată să plătească daunele prevăzute în contracte.

 

Situaţia este generată de seceta prelungită şi a fost anticipată de săptămâna trecută, când Hidroelectrica a declarat stare excepţională, în special din cauza scăderii debitelor de pe Dunăre. Compania a anunţat atunci că producţia sa de electricitate a scăzut deja cu 30%.

 

Pe de altă parte, potrivit unor surse apropiate situaţiei, şi traderii de energie pot la rândul lor solicita diminuarea cantităţilor de energie livrate către consumatorii finali, fără a plăti la rândul lor daune, astfel încât cei care plătesc sunt de fapt cei din urmă. Cantitatea de energie lipsă din surse hidro va fi compensată prin energie termoelectrică, mult mai scumpă, Hidroelectrica fiind pusă deja în această soluţie, anterior declanşării clauzei de forţă majoră.

 

Aşadar, consumatorii care au contracte în afara pieţei reglementate au toate şansele să plătească, cel puţin pe termen scurt, o factură mai mare la electricitate. Oficialii Hidroelectrica au spus că exclud varianta unei scumpiri pentru populaţie. “E posibil ca, dacă şi pentru trimestrul IV se va menţine prognoza prudentă, deficitul faţă de anul mediu hidrologic să fie în jur de 20% din producţia totală. Nu se poate pune problema majorării tarifului de energie la populaţie. Creşterea de costuri va fi suportată de producători, distribuitori, furnizori, de tot lanţul de la producere la consumatorul final” declara, acum o săptămână, directorul adjunct al companiei, Dragoş Zachia-Zlatea.

Pe de altă parte, nu doar seceta este de vină pentru situaţia în care a ajuns Hidroelectrica. Autoritatea Naţională de Meteorologie a avertizat de mai bine de trei luni asupra prognozei de secetă, dar Hidroelectrica a continuat să livreze energie electrică la aceeaşi parametri, pentru a-şi respecta contractele. Potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, Hidroelectrica ar fi trebuit să ceară activarea forţei majore încă de la începutul verii, având în vedere că prognozele meteorologice indicau o vară şi o toamnă secetoase.

 

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed