Statul Islamic a trimis în Europa 400 de terorişti pregătiţi să comită atentate

Celulele sunt semiautonome şi au ordine să aleagă momentul, locul şi metoda de atac pentru a obţine haos maxim.
Sursele citate, care includ oficiali din serviciile secrete europene şi irakiene, dar şi un parlamentar francez, au vorbit despre tabere din Siria, Irak şi, posibil, fostele state sovietice, unde teroriştii sunt antrenaţi pentru a efectua atacuri teroriste în Occident. Înainte de a fi ucis de poliţie în 13 noiembrie, organizatorul atacului din Paris a susţinut că a intrat în Europa alături de un grup de aproximativ 90 de luptători care s-au împrăştiat „peste tot”.
Între 400 şi 600 de militanţi ai Statului Islamic ar fi antrenaţi în acest sens, ei fiind o parte dintre cei 5.000 de europeni care au plecat în Siria pentru a lupta de partea organizaţiei teroriste.
În mesajul prin care a revendicat atentatele din Bruxelles, Statul Islamic a vorbit despre „celule secrete de soldaţi” care au fost trimişi la Bruxelles cu acest scop. Existenţa acestor celule a fost confirmată din ianuarie de Europol.
Unităţile par conduse de vorbitori de franceză cu legături cu Africa de Nord, Franţa şi Belgia, care sunt responsabili cu elaborarea strategiei de atac în Europa. Luptătorii sunt antrenaţi în situaţii de luptă pe teren, ştiu să lucreze cu explozibili şi să evite supravegherea.
„Diferenţa este că, în 2014, unii dintre aceşti luptători ai SI au fost antrenaţi doar pentru câteva săptămâni. Acum, strategia s-a schimbat. Unităţi speciale au fost înfiinţate. Antrenametele sunt mai lungi. Iar obiectivul nu pare să fie uciderea a cât mai mulţi oameni posibil ci, mai degrabă, derularea a cât mai multe operaţiuni teroriste”, spune una dintre sursele AP, care lucrează în serviciile europene de securitate.
Metode similare au fost încercate, în trecut, şi de al-Qaida, însă Satul Islamic le-a dus la un nou nivel. O altă diferenţă este că luptătorii SI sunt antrenaţi să ia decizii, să fie propriii lor şefi şi să nu aştepte ordine de la „cartierul general” din Raqqa.
Întrebarea principală pe care şi-o pun acum serviciile Occidentale de securitate este câţi astfel de luptători sunt pregătiţi să deruleze noi atacuri. Potrivit unui oficial din serviciile secrete irakiene, luptători din celula care a organizat atacurile din Paris s-au împrăştiat, în prezent, în Germania, Marea Britanie, Italia, Danemarca şi Suedia. Recent, un alt grup a intrat în Europa, din Turcia.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed