Știi care este cel mai scump film românesc? Câte milioane de euro a costat producția

0

Care este cel mai scump film românesc. În noianul de investiții independente al căror suces a fost mult lăudat de anumiți producători români, în topul celor mai scumpe pelicule cinematografice românești rămâne un film realizat în urmă cu 15 ani.

„Povestea unui secol”, filmul anunțat drept cel mai scump proiect cinematografic românesc, ale cărui costuri erau estimate la circa 3 milioane de euro, nu s-a mai făcut fiind blocat în instanța la cererea moștenitorilor scriitorului Radu Tudoran (autorul romanului ”Întoarcerea fiului risipitor”  aflat la baza scenariului proiectului de film).

”Restul e tăcere” rămâne drept cel mai scump film din istoria cinematografiei autohtone. Pelicula realizată de Nae Caranfil este considerată o capodoperă de artă a cărei acțiune se plasează la două decenii de la începuturile cinematografiei. Caranfil prezintă  în ”Restul e tăcere”  societatea românească nepregătită pentru cinema, care desconsideră în ultimul hal filmul şi care nu acceptă intrarea acestuia în rândul celorlalte arte cu caracter nobil. ”Restul e tăcere” e un proiect pe care Nae Caranfil a încercat să-l facă din 1985.

“Restul e tăcere” al regizorului Nae Caranfil, cel mai scump film românesc

Scenariul l-a văzut chiar și Sergiu Nicolaescu, ”regele” producții cinematografice românești din aca perioadă, însă nu l-a considerat unul destul de bun. Șansa cineastului român fost câștigarea trofeului Festivalului de Film de la Paris, cu scenariul filmului, dar și filmul său ”Filantropica”, al cărui succes l-a ajutat să aibă un credit mai bun și să strângă fonduri.

În 2006, după câştigarea unei finanţări la concursul organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei, filmul avea în cele din urmă undă verde – dispunând de un buget de 2,4 milioane de euro. Până azi rămâne cel mai scump film românesc făcut după sfârşitul comunismului.

Marius Florea Vizante, Mihai Gruia Sandu, Silviu Biriș, Mirela Zeța, Ovidiu Niculescu, Florin și Vlad Zamfirescu ori Nicolae Urs fac parte din distribuția filmului ”Restul e tăcere”, cel mai scump film românesc de la Revoluție încoace.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.