STUDIU. Care sunt cele mai riscante și cele mai sigure sporturi pe timp de pandemie

Studiul, realizat în colaborare cu Comitetul Olimpic Național Italian, se referă la 387 de discipline sportive care au fost clasificate de la 0 la 4 în funcție de riscul de răspândire a COVID-19. La scară, 0 reprezintă un risc inexistent, 1 risc slab, 2 risc mediu, 3 risc ridicat și 4 risc foarte ridicat. Printre factorii luați în considerare se numără condițiile de pregătire, competiție și prezența publicului.

 

Potrivit studiului, sporturile care se încadrează în categoria 0, cu „aproape nicio posibilitate” de a răspândi infecția, sunt discipline precum navigația, înotul în ape libere, golful și tenisul.

 

Categoriile 0 și 1, sporturi cu cel mai scăzut risc, sunt toate sporturi individuale, deși unele dintre cele clasificate 0 în timpul antrenamentelor sunt cotate ca 3 în timpul competiției, din cauza numărului de sportivi care participă.

 

În ceea ce privește sporturile de echipă, polo, din categoria 2, a fost considerat cu cel mai scăzut risc de răspândire a virusului. Studiul spune că prezența clorului, deși nu elimină riscul (deoarece virusul se poate răspândi direct de la jucător la jucător fără contact cu apa), îl face sportul de echipă cel mai puțin riscant. Asta pentru că specialiștii au constatat încă de la începutul epidemiei că clorul ucide coronavirusul.

 

Fotbalul, cel mai popular sport din lume, este în categoria 3, în timp ce rugby-ul, baschetul, voleiul, handbalul și artele marțiale sunt toate din categoria 4, cu cel mai mare risc de răspândire.

 

O parte din riscul crescut pentru aceste sporturi este faptul că acestea se desfășoară de obicei în interior, cu grad de contact mai mare și într-un spațiu mai mic. În volei, în special, care a fost considerat cel mai periculos sport, s-a remarcat faptul că, deși nu există contact între echipele opuse, în timpul blocajelor sportivii se vor confrunta față în față. Pe de altă parte, voleiul pe plajă, cu doar 2 jucători și jucat de obicei în aer liber, este doar în categoria 2.

 

Universitatea din Torino recomandă ca jucătorii din sporturile de echipă să fie testați cu 48 de ore înainte de fiecare meci, ca jucătorii de pe bănci să poarte măști și să fie dezinfectate toate echipamentele.

 

Studiul s-a bazat pe chestionare analitice trimise organelor de conducere sportive din Italia. Raportul complet nu a fost încă publicat.

 

După o lună de scădere a cazurilor noi, Italia se pregătește să redeschidă facilitățile de antrenament pentru sportivii de performanță. Studiul de la Torino este conceput pentru a contribui la efortul de a redeschide în siguranță.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed