SUA mai cheltuie 1,9 miliarde de dolari pentru scutul antirachetă

Programul SBIRS a fost  demarat în 2012 de către Lockheed Martin, iar primii doi sateliți, GEO 1 și GEO 2 au fost recepționați și testați de Pentagon și au fost postați pe orbite geostaționare. Oficialii susțin că testele au ieșit foarte bine.

GEO 3 urmează să fie lansat la sfârșitul acestui an. În prezent se află în faza de testare în laboratoarele companiei Lockheed Martin din Sunnyvale, California. Tot acolo, GEO 4 a intrat în faza de asamblare, integrare și testare.

Contractul acordat marți companiei Lockheed Martin pentru GEO 5 și GEO 6 este al treilea dintr-un program strategic pentru construirea scutului spațial antirachetă SBIRS. Noul sistem va înlocui sistemul spațial de supraveghere instalat în 1970.

Sistemul SBIRS este compus din sateliți geostaționari, sateliți plasați pe orbite eliptice la mare altitudine și echipamente electronice la sol, software și hardware.

Informațiile obținute prin supravegherea în infraroșu a rachetelor cu rază mare de acțiune sunt destinate președintelui SUA, Secretarului Apărării, serviciilor secrete și altor decidenți.

 

Teste americane pentru scutul antirachetă care va fi amplasat la Deveselu

 

Luna trecută Pentagonul a efectuat cu succes luna trecută un test cu sistemul AEGIS cu lansare de la sol, echipament care va fi amplasat în România anul viitor, în ciuda obiecțiilor Rusiei, potrivit publicației Russia Today.

 

Agenția pentru Apărare antirachetă și cu reprezentanții Marinei SUA au participat la testarea echipamentului AEGIS cu lansare de la sol produs de Lockheed Martin. O rachetă SM 3 Block IB a fost lansată din poligonul de pe insula Kauai, din arhipelagul Hawaii și a lovit o țintă simulată.

 

SUA va efectua anul viitor un test cu rachetă țintă reală înainte de a instala echipamentele la Deveselu.

 

Sistemul este proiectat să intercepteze și să distrugă rachete cu rază medie de acțiune inainte de ași atinge ținta. SUA insistă să susțină că sistemul de apărare are rolul de a proteja aliații din Estul Europei de rachetele care ar putea fi lansate din Koreea de Nord sau Iran, dar decidenții de la Moscova sunt convinși că scutul antirachetă are scopul de a slăbi forța nucleară a Rusiei.

 

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed