Mirajul Orientului. Înapoi în viitor

Ierarhia câștigurilor financiare în sport este perfect conjucturală. Este firesc să fie așa. Iar cea mai recentă reflectă din plin particularitățile industriei. Sunt mai pronunțate decât oricând. Izbitor este tonul care dictează noua ordine și mai ales originea lui.

Cristiano Ronaldo este cel mai prolific. Saudi Pro League are nevoie disperată de atenție. Fotbalul în sine contează probabil chiar mai puțin decât salariul de 200 de milioane de dolari anual al portughezului. Fie și pentru faptul că e doar o parte a viziunii de la Riad. Capabilă să absoarbă aproape toate superlativele sportului, dintr-o singură respirație. Banii reprezintă doar un instrument conjunctural. Croit perfect pe lipsa de inspirație a elitelor din Occident.

Plaja din Miami
Lionel Messi, reinventat, a devenit de fapt impulsul vital al Major League Soccer. Salariul său de 65 de milioane de dolari anual, conform Forbes, are cea mai complexă structură din industrie. Venitul de bază este de 12 milioane. La acesta se adaugă bonusuri anuale garantate de 20 de milioane, precizează eu.usatoday.com.

Doar în acest stadiu, Messi încasează mai mult decât 25 dintre cele 29 de echipe din MLS. Restul este completat de acțiunile deținute la Inter Miami și părțile din contractele ligii cu Adidas, Fanatics și Apple TV+.

O idee bună, având în vedere că veniturile generate de abonamentele OTT în SUA au fost de 13 miliarde de dolari în 2022 și au o proiectie de 23 de miliarde în 2027, potrivit Fortune. Și totul, după ce a ales un apartament de 13 milioane de dolari pe plaja din Miami, scrie foxsports.com, în defavoarea ofertei de 400 de milioane venită de la clubul saudit Al-Hilal, conform Sportico.

Liga arabă
Messi este o excepție. Clasamentul primilor 50 de sportivi ai lumii în ordinea veniturilor, este foarte relevant privind suportul financiar. Toți ceilalți șase fotbaliști provin de la cluburi susținute într-un fel sau altul, de statele din Golf.

Kyllian Mbappe, PSG, Qatar Sports Investments. Neymar, Al-Hilal, și Karim Benzema, Al-Ittihad, Arabia Saudită. Erling Haaland, Manchester City, Sheikh Mansour, vicepreședinte al Emiratelor Arabe Unite. Sadio Mane, Al-Nassr, Arabia Saudită. Salariile lor sunt cuprinse între 110 și 52 de milioane de dolari.

Cazul Mohamed Salah este special. Egipteanul încasează 53 de milioane pe sezon la Liverpool, club patronat de compania americană Fenway Sports Group. Aici, unul dintre investitori este LeBron James.

Business as usual
Tradiționalul pol al puterii financiare în sport rămâne totuși în prim-plan. LeBron este al patrulea în Top 50, cu 128 de milioane de dolari. El este urmat de încă 18 baschetbaliști din NBA.

Al doilea grup reprezentativ pentru SUA este cel al fotbalului american. Sunt 11 jucători din NFL, în frunte cu Lamar Jackson. Quarterback-ul lui Baltimore Ravens, de 1.88 metri și 98 kg, are venituri totale de 100,5 milioane de dolari. Iar lista americană continuă cu prezențele din baseball și golf.

Boxul, fără supergreii americani, își găsește cu greu locul în vârf. Mexicanul Canelo Alvarez, cu 85 de milioane de dolari, nu urcă mai sus de poziția a 14-a. Punctul culminant al gloriei ringului a aparținut însă tot Arabiei Saudite. Fury vs. Usyk, la Kingdom Arena, din Riad.

Fata Morgana
Tenisul lipsește cu desăvârșire din ierarhia banilor. Ceea ce atrage atenția că nicio femeie nu apare în top 50. E un semn trist că lucrurile se schimbă greu. În plus, sursa aparent nesfârșită de bani din Orientul Mijlociu poate complica foarte mult lucrurile. Pentru că în cazul tenisului feminin, una dintre soluții vine din nou, din Golf.

WTA Rankings va purta numele Public Investment Fund începând de anul viitor. Fondul de suveran de investiții din Arabia Saudită are deja un parteneriat similar cu ATP. Doar cu o lună înainte Federația Saudită de Tenis anunțase că va găzdui următoarele trei ediții ale WTA Finals.

PIF se dorește a fi un “catalizator al creșterii sportului feminin”. E greu de crezut însă că vom vedea prea curând și box feminin în galele susținute cu entuziasm de Riad. Înainte de egalitatea de gen, drepturile omului se cuvine să fie respectate în general, iar cele ale femeilor în mod special. Sportul e mereu folositor. Dar nu oricum, și nu oriunde. Înainte de sport mai sunt multe de făcut.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed