20 ani de la tragedia de la Mihăilești. Ce am învățat

Au trecut 20 de ani… La monumentul funerar din localitatea Mihăileşti, județul Buzău au fost comemorate victimele exploziei de la Mihăileşti, produsă pe drumul naţional DN 2 (E85) în urmă cu 20 de ani. 18 oameni au murit, între care şapte pompieri şi doi jurnalişti, şi 13 persoane au fost rănite.

În dimineaţa zilei de 24 mai 2004, în jurul orei 4:50, un camion încărcat cu 20 de tone de azotat de amoniu a părăsit partea carosabilă şi a derapat într-un şanţ. La scurt timp, camionul a fost cuprins de flăcări, la faţa locului fiind dislocate echipaje de pompieri pentru lichidarea incendiului. Ulterior s-a produs o explozie puternică, deflagraţia formând pe şosea un crater uriaş.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a afirmat că acel eveniment a reprezentat o lecție învățată.

„Doar dacă vedeţi comparaţia între maşina care a intervenit atunci şi maşina de lângă ea, toate eforturile făcute în ultimii ani, rostul lor este să prevenim astfel de situaţii. Din păcate, sută la sută prevenire nu există, dar minimalizarea riscului este rolul nostru şi important pentru noi este când pompierii, colegii de la Ambulanţă, de la serviciile de urgenţă, de la aviaţie pleacă la intervenţie, să se întoarcă sănătoşi acasă şi acesta este dezideratul pentru care lucrăm. Legislaţia de prevenire, mai ales după această situaţie, s-a schimbat în sensul în care sunt mai multe restricţii pentru transportul substanţelor periculoase, sunt mai multe restricţii pe transportul azotatului de amoniu, sunt condiţii de autorizare din partea statului pentru cei care fac acest lucru, care nu erau înainte. Pompierii nici măcar nu au apucat să raporteze ce se întâmplă, au ajuns şi s-a întâmplat tragedia. Asta a fost o situaţia care din păcate nu aveau cum să o evite”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat, la finalul ceremonialului religios şi militar.

Autorităţile au comemorat la Monumentul dedicat eroilor căzuţi la Mihăileşti victimele tragicului accident, între care şapte pompieri şi doi jurnalişti: maior post mortem Mihalache Doru, de 33 de ani; sublocotenent post mortem Necula Romeo 35 de ani; sublocotenent post mortem Manta Valentin Cezar 21 de ani; sublocotenent post mortem Jianu Nicolae 25 de ani; sublocotenent post mortem Stan Silviu 23 de ani; sublocotenent post mortem Medeleanu Georgian 21 de ani; sublocotenent post mortem Oprea Florentin Valentin 21 de ani; jurnalist Elena Popescu 26 de ani; jurnalist Ionuţ Barbu 25 de ani; Alin Magearu, 37 de ani, Buzău; Camelia Simion, 50 de ani, Râmnicu Sărat; Daniel Pelmuş, 37 de ani, Mihăileşti; Emil Şerbu, Valea Râmnicului; Ion Tudose, 34 de ani, Mihăileşti; Marian Ailincăi, 26 de ani; Rica Ionescu, 34 de ani, Mihăileşti; Valentin Magearu, 23 de ani, Buzău; Roman Marcu Florin, şoferul TIR-ului, 36 de ani, Craiova.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed