Surse: OPEC va publica previziuni lunare privind cererea de petrol doar la nivelul OPEC+

Schimbarea reflectă ceea ce a devenit o cooperare de lungă durată între membrii Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol şi statele partenere, cu privire la luarea deciziilor colective privind livrările de petrol.

Secretariatul OPEC din Viena a publicat în rapoartele sale lunare o estimare a cererii de petrol din OPEC. Estimările sunt urmărite de analişti şi traderi ca un indicator al forţei pieţei petroliere.

Dar din această lună OPEC va oferi doar estimarea cererii de ţiţei provenit din ţările din Declaraţia de Cooperare (DoC), au spus sursele. DoC este denumirea oficială pentru OPEC+, care cuprinde cei 12 membri OPEC şi 10 non-membri, dintre care Rusia este cel mai mare producător.

Cererea de ţiţei din grupul mai larg este acum mai relevantă, a spus una dintre surse, deoarece DoC este în prezent cadrul de cooperare pe piaţa petrolului. Ambele surse au refuzat să fie identificate.

OPEC nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.

Cota de piaţă a ţiţeiului OPEC a scăzut la un minim al mai multe decenii, de 27%, după ieşirea Angolei la sfârşitul anului trecut.

Ţiţeiul OPEC+ are o pondere mai mare, de aproximativ 41%, conform calculelor Reuters, şi mai mare dacă sunt incluse toate tipurile de petrol.

DoC a fost format în 2016, după ce excesul de petrol din 2014-2016 a dus la o scădere a preţurilor şi a determinat ţările OPEC şi non-OPEC să colaboreze pentru a reduce producţia şi a susţine piaţa pentru prima dată din 2001.

OPEC, fondată în 1960, are ca scop principal ”coordonarea şi unificarea politicilor petroliere ale ţărilor membre”, potrivit statutului său. Membrii numesc oficiali într-un consiliu guvernatorilor şi în alte comitete.

OPEC+, fără sediu permanent, este o alianţă mai puţin formală, ceea ce face mai uşor pentru ţările care nu doresc să se alăture OPEC să lucreze în continuare cu ea.

De exemplu, Rusia a văzut de mult OPEC ca pe un rival şi încercările multiple de cooperare au eşuat.

Prăbuşirea preţurilor din 2016 i-a adus mai aproape, dar unii oficiali, inclusiv Igor Secin, şeful gigantului energetic Rosneft, s-au opus unei cooperări mai strânse cu OPEC.

OPEC+ s-a prăbuşit pentru scurt timp în 2020, dar s-a reformat pentru a face faţă unei scăderi a cererii cauzată de pandemia de COVID-19 şi a demonstrat de atunci putere de rezistenţă.

Pactul a marcat a şaptea aniversare în decembrie, OPEC afirmând că membrii dau dovadă de ”un angajament neclintit”.

OPEC a publicat pentru prima dată o cifră pentru cererea de ţiţei din DoC în raportul său din aprilie, care a fost oferit alături de estimarea tradiţională pentru petrolul din OPEC.

Apelul către OPEC este, în esenţă, cantitatea de ţiţei pe care OPEC trebuie să o pompeze pentru a echilibra piaţa, având în vedere aprovizionarea aşteptată din afara OPEC şi producţia OPEC de petrol, Raportul OPEC din aprilie arată cererea de ţiţei OPEC pentru 2024 la 28,5 milioane de barili pe zi şi cererea de ţiţei din DoC la 43,2 milioane bpd, în comparaţie cu cererea mondială de petrol de 104,5 milioane bpd.

Agenţia Internaţională pentru Energie, un alt prognozator urmărit îndeaproape, publică deja o estimare a cererii pentru petrolul din DoC şi vede cererea de ţiţei OPEC+ plus stocuri la 41,8 milioane bpd în 2024.

Următorul raport lunar al OPEC, despre care sursele au spus că va reflecta schimbareava fi publicat marţi.

 

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed