Sute de directori părăsesc Marea Britanie, din cauza impozitelor mari, inclusiv a taxei de 50%

Acest exod riscă să adâncească deficitul finanţelor publice de 178 miliarde lire sterline şi să oblige clasa de mijloc să plătească taxe mai mari în următorii ani, potrivit datelor obţinute de The Sunday Times de la registrul comerţului britanic.

Numărul directorilor de afaceri britanice înregistraţi ca având sediul în centrele cu impozitare redusă din Jersey, Guernsey sau Insula Man a crescut cu aproape 500 la 6.729 în ultimele 12 luni.

Şi Insulele Virgine Britanice sunt o destinaţie populară, acolo figurând 615 directori de companii din Marea Britanie ce şi-au făcut sediul în paradisul fiscal caraibian, numărul acestora sporind cu 18% faţă de acum un an.

Printre cei care părăsesc Marea Britanie se numără mai ales directori de fonduri speculative, magnaţi imobiliari, bancheri şi oameni care au făcut banii din înfiinţarea unor centre medicale private, centre de apel (call center) şi vacanţe de lux.

„Modelul Marii Britanii nu mai merge”, a spus Stephen Hedgecock, partener în cadrul Altis, un fond speculativ de 1 miliard lire sterline cu 35 de angajaţi ce şi-a mutat sediul la Jersey, păstrând doar o mică parte la Londra.

„Nu e vorba numai de cei 50%, ci şi de sistemul de asigurări, de pensii… de tot. E vorba de nivelul ridicol de mare de impozitare”, a completat Hedgecock.

Ministrul britanic de finanţe Alistair Darling a anunţat, miercuri, că băncile din Marea Britanie care vor acorda angajaţilor prime de peste 25.000 lire sterline (27.500 euro) vor trebui să plătească o taxă temporară de 50% din valoarea acestora, măsura urmând să aducă 550 milioane lire sterline fiscului britanic. Această măsură temporară se va aplica „tuturor băncilor care operează în Marea Britanie”, până pe 5 aprilie 2010.

Russell Newton şi Danny Masters, co-fondatori ai Global Advisors, un alt fond speculativ cu sute de milioane de dolari în administrare, au părăsit la rândul lor în vară Londra pentru centrul financiar din Jersey.

Alţi 100 de britanici au început să lucreze în afacerile din insule de la începerea crizei în urmă cu doi ani. Guvernul din Jersey a spus că a constat o creştere cu 20% a interesului oamenilor intersaţi să se mute acolo, unde autorităţile percep un impozit de 10% companiilor şi de 20% pe venituri. Nu există impozite pe moşteniri sau câştiguri de capital. Taxele pe proprietăţi sunt de asemenea scăzute, mai scrie The Sunday Times.

„Taxa de 50% pare să fie picătura care a umplut paharul pentru mulţi oameni”, susţine Geoff Cook, directorul Jersey Finance, o agenţie care are ca scop atragerea de noi rezidenţi financiari pe insulă.

Totuşi, autorităţile insulare susţin că interesul pentru Jersey vine şi ca urmare a accesului rapid la Londra, a plajelor cu nisip, a ratei reduse de criminalitate şi a faptului că limba de bază este engleza.

În plus, un reprezentant al autorităţilor din Jersey spune că în urmă cu un an primea cam 1-2 telefoane pe zi de la persoane interesate să se mute acolo, dar în prezent nummărul acestora ajunge şi la 4-5 pe zi.

În registrul comerţului figurează 498 de directori şi parteneri de afaceri ai unor companii din Marea Britanie care şi-au mutat sediul în Jersey, Guernsey sau Insula Man. Alte 91 de companii britanice s-au multat în aceste insule în ultimul an. Datele cuprind şi persoanele din insule care au intrat în conducerea companiilor britanice în ultimul an, mai arată The Sunday Times.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed