Topul şcolilor de făcut bani: Absolvirea unui program MBA de top aduce un salariu mediu anual de 120.000 de dolari

În topul realizat de The Economist, pe primul loc se află IESE Business School din Barcelona, urmată de o altă şcoală din Europa, IMD din Lausanne. Următoarele cinci poziţii sunt însă confiscate de şcolile americane: Haas School of Business-Berkley, Boot School of Business-University of Chicago, Harvard Business School, Tuck School of Business şi Stanford School of Business. Pe locul opt se situează în acest an London Business School, în vreme ce pe locul nouă se află Wharton –University of Pennsylvania. Marea surpriză o constituie Vlerick Leuven Gent Management School, care în acest an ocupă locul al zecelea în topul realizat de The Economist.

Într-un top 10 al şcolilor de business din Europa, la cele patru enumerate deja mai sus (IESE, IMD, London Business School şi Vlerick Leuven), se adaugă Cambridge-Judge Business School, HEC-Paris, IE Business School (Spania), Cranfield School of Management, Henley Business School şi Warwick Business School.

În topul realizat de The Economist, rating-urile date de studenţi şcolilor pe care le-au absolvit au o pondere de 20% din nota finală, în vreme ce 80% vine din datele statistice puse la dispoziţie de fiecare şcoală. “Topurile nu sunt perfecte. Motivul care face ca un program MBA să fie considerat bun variază în funcţie de fiecare aplicant. Noi privim şcolile din perspectiva studenţilor. În ultimii 21 de ani am intervievat aproape 150.000 de persoane care au optat pentru un program MBA, iar răspunsurile lor sunt criteriile pe care le aplicăm şi ponderea pe car acestea o au”, spun cei de la The Economist. Principalele criterii pe care le-au utilizat în realizarea clasamentului sunt: oportunităţile pe care o şcoală le oferă absolvenţilor pentru a avansa în carieră, calitatea programei şi a corpului profesoral, evoluţia salariului după absolvire şi potenţialul de networking.

The Wall Street Journal a realizat un top al programelor MBA care durează doar un an. În aceste condiţii, majoritatea şcolilor din Statele Unite şi unele din Europa nu au fost luate în considerare deoarece cursurile durează mai mult de 18 luni. Pe primele cinci locuri în acest top se situează IE Business School (Spania), IMD (Elveţia), Cranfield School of Management (UK), Northwestern University-Kellog (USA) şi Babson College-Olin (USA).

Urmează, în top 10, în ordine, ESADE (Spania), INSEAD (Franta), IAE, Miami University (USA) şi Emory University-Goizueta (SUA). “Clasamentul se bazează pe două componente: ce scor obţin şcolile în sondajele realizate în rândul studenţilor şi cum sunt apreciate de către cei care au absolvit programul cu doi ani în urmă”, spun cei de la Wall Street Journal.

Ultimele Articole

Articole similare

Parteneri

Loading RSS Feed