Tudor Şerban: România se va baza în continuare pe cărbune

0

De altfel, circa 35% din producţia României de electricitate de anul trecut a fost acoperită din cărbune.

De asemenea, în opinia lui Şerban, Complexul Energetic Turceni (care administrează cea mai mare termocentrală pe cărbune din România) poate deveni o centrală europeană prin prisma proiectului privind construcţia unei viitoare instalaţii de captare şi stocare a emisiilor de dioxid de carbon.

„Dar acest proiect necesită o investiţie foarte mare, este foarte costisitor”, a spus Tudor Şerban, care a participat joi în judeţul Gorj, la „Ziua porţilor deschise la Complexul Energetic Turceni”.

Totodată, Tudor Şerban consideră că singurul domeniu în care se mai fac investiţii de mediu este sectorul energetic.

„Singurii care fac investiţii de mediu sunt energeticienii, restul – mai un filtru, mai o capsulă. Singurul domeniu care a făcut cheltuieli a rămas energia, despre care sunt momente în care se vorbeşte frumos şi sunt momente în care se vorbeşte cum se vorbeşte. Dar suntem buni, suntem eficienţi şi suntem continui”, a afirmat oficialul din Ministerul Economiei.

Complexul Energetic Turceni vrea să-şi implemeteze o instalaţie de captare, transport şi stocare a emisiilor de dioxid de carbon la Grupul nr.6 de 330 MW al termocentralei. Până în prezent, au fost cheltuite 3,7 milioane euro cu acest proiect, potrivit lui Tudor Şerban.

Proiectul pe care autorităţile române vor să îl construiască ar putea costa aproape un miliard euro şi este primul de acest fel din România. Potrivit datelor Ministerului Economiei, instalaţia ar putea fi funcţională în anul 2015, în prezent desfăşurându-se studiul său de fezabilitate (de către ISPE).

Complexul Energetic (CE) Turceni este cea mai mare centrală termică pe bază de lignit din România şi acoperă 12,5% din energia consumată în sistem. Compania are în prezent circa 4.600 de salariaţi şi este controlată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri.

Înfiinţat în 2003, complexul energetic include Termocentrala Turceni, cea mai mare termocentrală pe cărbune din România, care are o putere instalată 2.640 MW, Carierele Jilţ Sud şi Jilţ Nord, puse în funcţiune în anul 1977, şi Mina Tehomir, pusă în funcţiune în anul 1978.

Împreună, cele trei complexuri energetice din Oltenia (Turceni, Rovinari şi Craiova) acoperă circa o treime din producţia de electricitate a României, fiind, după Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, producătorii celei mai ieftine energii din ţară.