x


  • EUR
    4.8422
    USD
    4.4424
string(16) "instant-articles"

ULTIMA ORĂ: Decizie SCANDALOASĂ luată de parlamentari!

Parlamentarii s-au exceptat de la regulile privind spălarea banilor, pe motiv că sunt „categorie-ţintă” pentru organele de anchetă.

Author: Cristina Popovici | Sursa: Money.ro | Publicat: 20.09.2018, 11:33

Parlamentarii au eliminat „persoanele expuse politic” de la aplicarea legii care permite supravegherea mai atentă a tranzacţiilor comerciale şi relaţiilor de afaceri ale acestora, contrazicând exact directiva europeană pe care o implementează în legislaţia română.

 

Parlamentari, miniştri, preşedintele ţării, şefi de parchete sau instanţe, dar şi multe alte persoane din posturi importante, numite „persoane expuse politic”, vor avea scutire de la legea care ar trebui să le monitorizeze mai atent tranzacţiile şi relaţiile de afaceri. Modificarea a fost făcută marţi de senatorii care au dezbătut proiectul privind prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului.

 

România trebuia să transpună încă de anul trecut, din luna iunie, cea de-a patra directivă europeană privind combaterea spălării banilor, care înăspreşte normele actuale şi permite contracararea cu mai multă eficacitate a unor astfel de operaţiuni, precum şi a celor legate de finanţarea terorismului.

 

Cu toate acestea, în momentul de faţă, proiectul de lege care „traduce” directiva în legislaţia românească abia a ajuns la comisiile de specialitate din Senat, respectiv comisia juridică, comisia pentru apărare şi comisia pentru afaceri europene. Acestea trebuiau să întocmească raportul pentru votul din plen.

 

mai multe, pe adevarul.ro